Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishrana4 najčešće greške zbog kojih punjene paprike nisu ukusne

4 najčešće greške zbog kojih punjene paprike nisu ukusne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Punjene paprike omiljeno su jelo tokom ljeta. U sezoni paprika čini se da nema ništa lakše nego pripremiti nadjev od mesa, napuniti svježe paprike, preliti ih sokom od paradajza i staviti u rernu da se krčkaju.

Ali, i prilikom pripreme ovog naizgled jednostavnog jela trebalo bi znati nekoliko trikova.

Domaćice se često žale da se nadjev raspada, da je previše suv, da paprike pucaju ili da se pirinač raskuvao i pretvorio u gnjecavu masu.

Da biste izbjegli ove greške, primijenite sljedeće trikove.

4 GREŠKE KOD PRIPREME PUNJENE PAPRIKE

1. Kombinujte meso za fil

Većina domaćica misli da će im nadjev za paprike biti ukusniji ako koriste isključivo juneće meso i tu prave veliku grešku.

Najbolji nadjev za punjenje paprika trebalo bi da bude od 70 odsto junetine i 30 odsto svinjskog mesa. Masnoća iz svinjetine obezbijediće da nadjev bude sočan.

2. Obavezno dodajte jaje u nadjev

Iako će se mnogi kulinari pobuniti i reći da u fil za punjene paprike, kao i u fil za sarmu nikada ne bi trebalo ubacivati svježe jaje, istina je da će ono odlično povezati smjesu od mesa, crnog i bijelog luka, pirinča i začina.

Tako se nadjev neće raspadati kad paprike budu dobro ukrčkane.

3. Ne punite paprike do vrha

Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u očišćene paprike, spremne za punjenje. Zbog toga paprike pucaju tokom kuvanja, jer pirinač bubri i stvara pritisak, posebno ako su paprike lošijeg kvaliteta, odnosno tanje.

Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i obavezno ostavite da vrh paprike bude slobodan. Tako će čak i paprike lošijeg kvaliteta biti pošteđene pucanja i raspadanja prilikom krčkanja.

Pročitajte: Peglane paprike su neizostavne u svakoj zimnici

4. Greška sa pirinčem

Prilikom pripreme fila za punjenje paprika neke domaćice odlučuju da ga skuvaju i tu prave veliku grešku. Pirinač bi trebalo staviti u sirovom stanju u fil, jer će se skuvati dok se paprike budu krčkale u rerni.

Ukoliko u fil za punjenje paprika stavite već kuvan pirinač, on će se raspasti i neće pokupiti arome iz mesa i povrća; pretvoriće se u gnjecavu masu, a to sigurno nije ono što želite da vidite kad izvadite papriku na tanjir i presiječete je da biste uživali u njenom izgledu i ukusu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI