Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishrana4 najčešće greške pri spremanju zimnice

4 najčešće greške pri spremanju zimnice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vrijeme da se oprostimo od ljeta i da nam dolazi jesen i vrijeme zimnice.

Ovaj vid čuvanja hrane, u nedostatku svježih namirnica, omogućava da tokom cijele godine konzumiramo omiljeno voće ili povrće.

Međutim, domaćice najbolje znaju da je priprema zimnice veoma naporan posao, a nekada i pored mnogo uloženog truda zimnica propadne prije nego što dođe zima.

Uloženo vrijeme i trud mogu da nestanu za tili čas, a sve to zbog ovih grešaka.

1. Loše mjesto za odlaganje

Da bi zimnica dočekala i preživjela zimu, potrebno je da je čuvate na mjestu gdje nema vlage, promaje, sunca i toplote. Ovi faktori utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.

2. Nepravilno sterilisane tegle

Ukoliko su tegle nepravilno sterilisane, u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da ih dobro operete.

3. Upotreba prezrelog voća i povrća

Ako su voće i povrće prezreli, to će dovesti do bržeg raspadanja i kvarenja, pa čak i ako budete stavili konzervanse. Da se ovo ne bi dogodilo, birajte čvrste i mlade plodove koji nemaju oštećenja i znakove truljenja.

4. Niste dobro zatvorili teglu

Važno je da dobro zatvorite poklopac dok je sve još vruće, jer će toplota izvući kiseonik i stvoriti vakuum. Ukoliko kiseonik uđe teglu ili flašu, izazvaće ubrzano kvarenje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI