Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje4 načina da natjerate orhideje da cvjetaju - Savjeti iskusnih baštovana!

4 načina da natjerate orhideje da cvjetaju – Savjeti iskusnih baštovana!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Velika je šteta i razočaranje kada rascvjetale orhideje počnu da gube cvjetove, a onda još i narednih šest mjeseci gledate u njihove gole listove. Evo kako da učinite da ova kapriciozna biljka počne da cvjeta.

Postoji nekoliko metoda koje će uspješno “natjerati” vaše orhideje da se rascvjetaju:

1. Vještački mrak – Orhideju sa suvim  zemljištem stavite 5 do 6  dana u tamnu prostoriju, na primjer u ostavu. Zatim je vratite nazad na njeno uobičajno mjesto, zalijte je i vidjećete da će nakon 3 nedjelje pustiti grančicu sa pupoljcima.

2. Sušni period – Ne zalivajte orhideju sve dok donji listovi ne izgube elastičnost. Ovde je bitno da ne pretjerate u uskraćivanju vode vašoj orhideji. Zatim je ponovo potopite u vodu na 15 minuta, ali u to vodu dodajte i vještačko đubrivo za orhideje. Ova metoda se koristi samo kada imate zdravu biljku sa jakim korijenom i listom.

3. Njegujte je pravilno – Noćna temperatura u sobi gdje boravi orhideja, mora imati temperaturu oko 4 stepena Celzijusa. Tokom dana + 20 stepeni Celzijusa. Obezbjedite ovakve uslove orhideji i ona će cvjetati tokom cijele godine.

4. Ne zaboravite na svjetolost – Osim temperature, orhideji je potrebno dobro osvjetljeno mjesto, ali bez direktne sunčeve svjetlosti. Idealno je da ova biljka boravi na istočnom prozoru.

Ne zbaoravite da orhideja voli tuširanje i čiste listove, stoga redovno brišite prašinu sa ove biljke.

Izvor: Stil

PROČITAJTE:

Brassia orhideja – Savjeti za uzgoj ove neobične vrste

Kako uticati na cvjetanje ORHIDEJA

ORHIDEJA – Ako uradite ovo, cvjetaće 3 puta godišnje!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI