Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBrassia orhideja - Savjeti za uzgoj ove neobične vrste

Brassia orhideja – Savjeti za uzgoj ove neobične vrste

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brassia orhideja porijeklom iz tropske Amerike, Juzne Floride, Zapadne Indije… Ime je dobila po engleskom botaničaru Williamu Brassu, a nadimak (“Orhideja pauk”) je dobila po paukastom izgledu cvijeta. Osim specificnog izgleda cvijeta, karakterišu je i izdužene pseudolukovice koje na sebi imaju 1-3 lista dužine oko 30 cm, sama biljka je u prosijeku visoka od 50-70 cm.

Zanimljivost vezana za “paukast cvijet” je u tome što baš on mimikom omogućava biljci da se opraši na malo neobičan način. Zapravo, ženka Ose pauk-lovca iz roda Pepsis i Campsomeris , misleći od cvijeta Brassie da je u pitanju pauk, ubada Brassiu za usnu cvijeta i muvajući se oko “plena” napuni se polena , kojim kasnije opraši sljedeću Brassiu (koja ga je privukla na isti način). Uzgajanje biljke u stanu je slično većini epifitskih orhideja koje držimo.

-Sadi se u supstrat od srednjih ili krupnijih komada borove kore.
-Zaliva se kada se supstrat totalno osuši (malo češće u vrijeme rasta biljke nego zimi).
-Traži dosta svijetla ali ne i direktno sunce
-Djubriti je na svakih 15 dana (razblaženijim rastvorom za orhideje nego obično) i to u periodu od aprila do septembra.
-Vlažnost vazduha bi trebala biti oko 60% , znači ko nema ovlaživač barem dva puta dnevno fajtalicom “puf,puf”
-Razmnožavanje je dijeljenjem pseudolukovica, a presadjivanje kada biljka preraste saksiju, to je otprilike na svake 2-3 godine.

Savjeti

Oponašanje tropskih uslova u kojima rastu nije lako, ali to je ono što bi trebalo učiniti ako želite razviti pauk orhideje. Ako im ne dajete značajne količine vlage svaki dan i ne čuvate ih  u sjenovitom, toplom okruženju, one jednostavno neće rasti . Ne zaboravite i držati ih dobro prozračenim prostorijama, novi povjetarac će učiniti čuda. To su prilično rijetke biljke koje se stvarno nalaze samo u specijalnim izvorima ili divljini pa će ih biti teško odgajiti, ali to nije razlog da – pod uslovom da oponašate tropske uvjete ne napravite dobre domaće uzorke.

Izvor: svetbiljaka.com

PROČITAJTE:

ORHIDEJA – Ako uradite ovo, cvjetaće 3 puta godišnje!

Kako uticati na cvjetanje ORHIDEJA

ADAM – Njega i održavanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI