Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo3 razloga zašto je SRŽ PARADAJZA BIJELA, TVRDA I NEUKUSNA!

3 razloga zašto je SRŽ PARADAJZA BIJELA, TVRDA I NEUKUSNA!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čak i povrće uzgojeno u staklenicima prema svim pravilima poljoprivredne tehnologije može biti neukusno i tvrdo. Hajde da shvatimo zašto je paradajz bijel iznutra i kako se nositi s ovim problemom.

Bijela srž unutar ploda nastaje iz nekoliko razloga. Evo najčešćih.

1. Karakteristike sorte

Neki moderni hibridni paradajz imaju poseban gen koji omogućava da se plodovi duže čuvaju i ostaju netaknuti tokom transporta. U takvom paradajzu bijele žile odnsono bijla i tvrda srž djeluje kao “štit” koji zadržava oblik ploda.

Bijele žile su bezukusne i žilave, pa se hibridi paradajza sa genom za “dugovječnost” najčešće ne uzgajaju za vlastitu potrošnju, takvi plodovi se češće koriste za prodaju, jer su vrlo atraktivnog izgleda.

Da biste svake sezone uživali u ukusnim plodovima, prije kupovine sjemena morate pažljivo proučiti karakteristike sorte i odabrati samo provjerene opcije. Osim toga, nema tako malo dobrih i popularnih sorti.

Pročitajte: Kako da prepoznate pravi “domaći” paradajz?

2. Stolbur (fitoplazmoza) paradajza

Ova virusna bolest paradajza se, nažalost, ne liječi. Simptomi bolesti javljaju se i prije potpunog sazrijevanja ploda. Listovi biljke postaju manji, grubi i dobijaju ružičasto-ljubičastu nijansu. Rubovi su im savijeni prema gore, stabljika se deblja, cvjetovi blijede i spajaju se. Ako se plodovi još formiraju, nejednako su obojeni.

Virus preživljava na korijenju nekih višegodišnjih povrtarskih kultura, cvijeća i korova. Osim toga, cikade,  lisne uši , sikavice i bijele mušice su vektori (prenosioci) ovog virusa – stolbur.

Sve oboljelo grmlje treba odmah ukloniti iz vrta i spaliti. Da bi se spriječila infekcija paradajza, potrebno je boriti se protiv insekata, redovno plijeviti korov i dati prednost zakržljalim (po mogućnosti standardnim) biljkama: takav paradajz rijetko je pogođen stolburom.

3. Nedostaci nutrijenata i toplo vrijeme

Paradajz često pobijeli iznutra i srž postane tvrda zbog nedostatka kalijuma, klacijuma i viška azota. Stoga je važno uravnotežiti dozu hranjivih materija. 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...