Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img

Lisna vaš krastavca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lisna vaš krastavca (Aphis gossypii Glov.) raširena je svuda u svijetu, a najbrojnija je i najraširenija u tropskim dijelovima. Izuzetno je polifagna vrsta (napada više biljnih kultura), a najveće štete na svijetu nanosi pamuku pa se zove i pamukova lisna vaš.

Ova štetočina kod nas velike šteta nanosi agrumima, paradajzu, krastavcima, patlidzanu, paprici i ukrasnom bilju.

Beskrilne jedinke su veličine 0,9 do 1,8 mm, a krilate 1,1 do 1,8 mm.

Najčešće su svijetlo zelene boje, prošarane tamno zeleno, sa tamnim sifonima i blijedom caudom.

Mjere suzbijanja

Pojava vrste se prati žutim klopkama, kao i pregledmo vrhova izbojaka pupoljaka. Mogu se koristiti biološke mjere (u zaštićenom prostoru), primjenom parazitoida ( Aphidius colemani, A. ervi) i grabljivaca (Aphidoletes aphidimyza) ili hemijske mjere – prskanjem pri pojavi prvih kolonija. Po potrebi tretiranja treba ponvaljati.

Prskanja ove štetočine na usjevima krastavca možete koristii preparate na bazi malationa, metomila, dihlorvosa i dimetoata, a mogu se koristiti i monogi drugi insekticidi koji suzbijaju lisne vaši.

Takođe zadimljavanjem u staklarama formulacijom sulfotepa daje dobre rezultate u suzbijanju ove štetočine.

Tretiranje sjemena preparatima na bazi imidakloprida obezbijeđuje se dobra zaštita biljaka od vašiju i drugih štetočina u početku vegetacije.

Kod svakog tretiranja treba upotrijebiti drugu grupu insekticida, zbog usporavanja razvijanja rezistentnosti, koja je, kod ove vrste, zapažena na oraganofosforne insekticide i piretroide.

Izvor: AgroSavjet

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Uzgoj krastavaca na balama slame

Kako da krastavac ne bude gorak?

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI