Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaЕvo kako se pravilno zamrzava kiseli kupus

Еvo kako se pravilno zamrzava kiseli kupus

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezona kiselog kupusa još uvijek traje, ali bilo bi dobro znati da li možete da mu produžite rok trajanja. Ako ga pravilno zamrzavate, moći ćete da uživate u njemu duži period.

Produžite rok trajanja kiselom kupusu pravilnim zamrzavanjem. Možda ste se zapitali da li kiseli kupus uopšte može da se zamrzne i na koji način… Donosimo odgovore na ta pitanja. Možda ćete željeti prije toga da saznate i trik kako da vam kiseli kupus traje dugo!

Prema iskustvima iskusnih domaćica, kiseli kupus može da se zamrzne, ali morate da ispratite odgovarajuće korake. Kiseli kupus je svakako jedna od omiljenih srpskih zimnica, u kojoj se uživa tokom cijele zime. Upravo zato je i sastojak brojnih tradicionalnih jela poput sarme, podvarka, u kombinaciji sa pasuljem i tako dalje, piše Stvar ukusa.

Dobra vijest je da kao i mnogim namirnicama i kiselom kupusu može da se produži rok trajanja postupkom zamrzavanja. Za zamrzavanje kupusa nabavite prethodno kese za zamrzivač.

Postoje dva načina da zamrznete kiseli kupus:

1. zamrznite cijele sarme umotane u kiseli kupus

2. isjeckajte kupus i zamrznite.

Ukoliko želite da zamrznete sam kiseli kupus, postupak je sljedeći:

1. Pripremite kese za zamrzavanje, nož i kašiku

Za zamrzavanje kiselog kupusa nabavite kese za zamrzivač, najpoželjnije su one od pet litara. Pripremite odgovarajući nož kojim ćete da siječete kupus i kašiku za punjenje kesa kupusom.

2. Pripremite kupus i pakujte ga

Listove kiselog kupusa treba da isiječete na što sitnije, kako biste mogli što lakše da ih spakujete. Kašikom pažljivo ubacujte kupus u vreću za zamrzivač, ali vodite računa da je ne prepunite do vrha. Obavezno izbacite oštećene listove ili one koji su isuviše mali. Prilikom zamrzavanja voda će da se “proširi” pa može da dođe do pucanja kese. Upravo iz tog razloga pri vrhu kese ostavite prazan prostor od dva do pet centimetara.

3. Zamrznite kese napunjene kiselim kupusom

Vrlo pažljivo i čvrsto zatvorite kese napunjene kiselim kupusom, kako u njih ne bi ušao vazduh. Takođe, prethodno istisnite vazduh iz kesa. Stavite ih u zamrzivač.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI