Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaOvako se suši SLANINA u selu Vlaška

Ovako se suši SLANINA u selu Vlaška

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlaški kraj je izuzetno povoljno podneblje za sušenje i dimljenje mesa. Ruže vjetrova dolaze od Topole, Rudnika, Venčaca i Kosmaja i iz tog razloga ovo podrdručje je izuzetno dobro za ovakvu vrstu prerade mesa, tvrdi Dragan Jocić iz Vlaške.

– Ovu slaninu koju mi pravimo može samo Zlatibor pa Vlaška da napravi. Slaninu sam spremio za manifestaciju u Vlaškoj koja će biti 19. i 20. februara pod nazivom “Šumadijski dani suvog mesa” – kaže Dragan.

U domaćinstvu Jocića pored slanine mogu se zateći i mnogi drugi domaći prozvodi poput domaćih jaja od prepelice, rakije od dunje, šljive, loze…

Dimljena jaja od prepelice su jedinstveni proizvod za koji mnogi nisu čuli. Štaviše, i sam Dragan kaže da još uvijek nije upoznao još nekoga ko ih pravi.

On ima nekoliko zanimanja, među kojima su pčelarstvo i uzgoj japanske prepelice. Kako kaže, prvo je počeo da pije ta jaja zbog sebe i svog zdravlja, a onda je došao na ideju da napravi nešto novo, atraktivno i ukusno.

Pročitajte: Kako pravilno čuvati suvo meso?

Priprema dimljenih jaja od prepelice je jako jednostavna.

– Jaja se iskuvaju, očiste, bace se malo na dim, upakuju u prirodno ulje, ubace se i dodaci i to je to – otkriva Dragan.

Ispostavilo se da je nastao jako vredan proizvod koji se dopada velikom broju ljudi.

Dragan ima 200 prepelica, koje mu dnevno daju 100 do 120 jaja.

Svoj proizvod, Dragan preporučuje svojim prijateljima i poznanicima i svakome ko želi prirodan, ukusan i zdrav obrok.

Ove godine Dragan se prvi put oprobao i u pravljenju rakije od dunje i po svemu sudeći pečenje dunje će postati tradicija.

Prošle godine zasadio je svoj voćnjak i čim dunje izrastu rakije će biti u većim količinama.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI