Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŽuta traka oko stabala voća u Njemačkoj - Znak za slobodno branje...

Žuta traka oko stabala voća u Njemačkoj – Znak za slobodno branje plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žuta traka oko stabala voća u Njemačkoj znak je da sa njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. To je deo prošlogodišnjeg projekta sprovedenog u okrugu Eslingen u saveznoj državi Baden-Virtemberg, a zaživeo je i u ostalim dijelovima te zemlje.

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svako ko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne da ih obere može da označiti svoja stabla i tako da znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekat prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za ishranu Donje Saksonije (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podijelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele da učine dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posednici, već i udruženja i opštine.

Pročitajte: Jamajka ima toksično voće za nacionalno blago

I tamošnja savezna država Saksonija-Anhalt ovog ljeta učestvuje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja.

– Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz puteve pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi – napomenula je ministarka poljoprivrede te savezne države, prof. Klaudia Dalbert pohvalivši ovaj projekat.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, učestvovanje je besplatno, a nakon uspješne registracije, žute trake i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresovane učesnike.

Izvor: agroklub.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI