Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZnak da krompir nije više dobar za jelo i da je štetan...

Znak da krompir nije više dobar za jelo i da je štetan po zdravlje

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u ostavi duže nego što bi trebalo, pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primjetimo neprijatan miris. Ali ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oljuštiti koru, ukloniti crne tačkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Pročitajte: Crna unutrašnjost krompira – Kako spriječiti ovu pojavu?

Lako je pomisliti da bi ih samo trebalo ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali – niste svjesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. Kada primjetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude.

Pročitajte: Kako spriječiti KLIJANJE KROMPIRA

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljušćenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krompire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače da osjete posljedice trovanja solaninom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za...

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako trenutno...