Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaUz ovaj stari narodni lijek ojačajte imunitet prije zime

Uz ovaj stari narodni lijek ojačajte imunitet prije zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stari narodni lijek – Ovaj recept, vijekovima se koristi u jačanju fizičkih i mentalnih sposobnosti i liječenje mnogih bolesti.

Recept od samo dva sastojka, poboljšava varenje, pomaže pri gubitku kilograma i uklanja toksine iz organizma. Bogat je kalcijumom i kalijumom koji jačaju srce i krvne sudove. Izvrstan za poboljšanje strukture kože i kose.

Jača imunitet, ubrzava metabolizam.

Sastojci za ovaj narodni lijek:

  • 20 komada suvih smokava
  • maslinovo ulje.

Priprema:

Uzmite 20 komada suvih smokava, isjecite ih na pola i stavite u teglu. Zatim dodajte maslinovo ulje, tako da prekrijete sve smokve i da na vrhu ostane oko 1 cm ulja.

Ostavite teglu u frižider na 40 dana.

Pročitajte: Suve smokve i jabukovo sirće protiv masnoće

Primjena:

Jedite po 1 polovinu smokve i 1 kašiku ulja iz smokava. Preporuka je da se ovo jede 5 do 10 minuta prije doručka. Ovo jedite svaki dan dok ne potrošite sve smokve i ulje.

Odmah ćete osjetiti dobrobit ovog lijeka. Tretman možete ponavljati 2 do 3 puta godišnje.

Smokve su vrlo zdrave, i to ne samo svježe, već i kada se osuše. Smokve djeluju blagotvorno na naše zdravlje. One mogu da obnove cijelo naše tijelo. Smokve se smatraju najboljim po svojim korisnim svojstvima, a tokom sušenja količina proteina u smokvama povećava se na 3 do 6 %, a šećer na 50 do 70%, dok svježe smokve sadrže samo 1 % proteina, 15 do 20 % šećera.

Prirodni šećer iz voća naše tijelo lako apsorbuje. Osušene smokve su u stanju da povećaju energiju koju proizvodi naše tijelo, poboljšavaju raspoloženje i mentalnu aktivnost.

Osušene smokve sadrže ogromnu količinu  vlakana i to nam omogućava da dugo održimo sitost, poboljšamo gastrointestinalni trakt. Osušene smokve su bogate hranljivim sastojcima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum i B vitamin.

Visok sadržaj pektina u smokvama čini ga efikasnim za zarastanje vezivnog tkiva, a posebno za povrede zglobova i kostiju.

Pročitajte: Evo zašto bi trebalo konzumirati suve smokve

Suve smokve mogu znatno da povećaju antioksidativno djelovanje krvne plazme, a pomažu i u jačanju zidova kapilara i podstiču aktivniju apsorpciju vitamina C.

Suve smokve koriste pri liječenju opstipacije i odličan su laksativ. Svakodnevna upotreba smokvi smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI