Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteZnačaj podrivanja zemljišta u plastenicima

Značaj podrivanja zemljišta u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pored oranja i podrivanje je osnovna agrotehnička mjera obrade zemljišta, gdje se zemlja podriva i stvara se površinski rastresiti sloj koji se kasnije dodatnom obradom dovodi u stanje za sijanje i/ili presađivanje biljaka.

U plastenicima, od kojih je najzastupljeniji tip visoki tuneli, nije moguće većom mehanizacijom izvoditi agrotehničke mjere, te se sve mjere pretežno izvode motokultivatorima ili frezama. Korišćenjem iste mehanizacije godinama stvaramo nepropusni sloj u zemljištu koji otežava rast i razvoj biljaka. Pretežno u plastenicima vrši se samo frezanje zemljišta na dubini do 20 centimetara čime stvaramo nepropusni sloj u zemljištu. Da bi se izbjegla ova pojava potrebno da izvršiti podrivanje.

Za velike plastenike podrivanje se vrši traktorima i podrivačima sa više radnih tijela zavisno o snazi traktora. A kod manjih plastenika, posebno visokih tunela koji su kod nas najzastupljeniji, podrivanje se može vršiti pomoću manjih traktora ili najčešće pomoću motokultivatora sa podrivačima koji imaju najčešće tri radna tijela i čija je dubina podrivanja maksimalno 30 centimetara. U prodaji je teško naći specijalizovani podrivač za motokultivator te se on najčešće pravi u sopstvenoj izvedbi.

Podrivanje ima dvije bitne osobine, prva je što razbija nepropusni sloj koji je nastao od frezanja, a drugo što vlažnost zemljišta spušta u niže slojeve.

Prva osovina je bitna iz razloga boljeg rasta i razvoja biljaka, bolje aeracije zemljišta i povećanja volumena zemljišta, a samim tim i količine vazduha u zemljištu. Druga osobina je bitna zbog spuštanja vode u zemljištu u niže slojeve iz razloga boljeg razvoja korijenovog sistema i povećanja njegove upijajuće moći.

Isto tako spuštanjem vode u niže slojeve smanjujemo njeno isparavanje tako da je iskorištetnost vode veća. Kada imamo rastresito zemljište i vodu u nižim slojevima imamo jak i razvijen korijenov sistem biljke, a kada je korijen jak može da usvaja više hranljivih materija, a samim tim imamo bolje zametanje plodova i plodonošenje.

Podrivanje u plastenicima se može vršiti svake godine ili poslije svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme zemljišta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI