Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZlatni brk je čudesan - Lako se gaji u saksiji i ljekovit...

Zlatni brk je čudesan – Lako se gaji u saksiji i ljekovit je

Zašto u kući treba imati zlatni brk – ljekovita biljka koja zrači pozitivnom energijom!

Od zelenih dekorativnih biljaka postoje i one koje mogu donijeti puno više od estetike u vaš dom, a to je svakako biljka zlatnibrk. Na našim prostorima nije toliko zastupljena i popularna, dok se u svijetu od ove biljke prave mnogi lijekovi u vidu obloga i melema, a mnogi vjeruju da ima i korisno dejstvo po energiju u kući.

Pročitajte: BENDžAMIN – Kako se gaji biljka koja najbolje utiče na kvalitet vazduha u domovima

Zlatni brk raste u prirodi u Centralnoj Americi, ali svom srećom možemo ga uzgajati kod kuće u saksiji. U kućnim uslovima biljka može dostići visinu od 80 cm, a nije ni zahtjevna za njegovanje. Raste prilično brzo, pa isječeni listovi i stabljike brzo ponovo rastu. Njene liske podsjećaju na listove kukuruza, a dijelom i na drvo života.

U narodnoj medicini se primjenjuje sok iz listova zlatnog brka za brže zarastanje rana i saniranje modrica. Pomaže u vidu obloga i melema kod otoka i upala, a primjenjuje se i u kozmetičke svrhe u maskama za lice. Prije upotrebe zlatnog brka u svrhu zdravlja i ljepote, obavezno je prvo da se konsultujete sa ljekarom i stručnjakom kako biste na pravilan način koristili biljku.

Pročitajte: Asparagus – Dekorativna biljka koja ukrašava zatvorene prostorije i balkone

Simbolika ove biljke jeste da ona akumulira kreativnu moć prirode i donosi u dom energiju vitalnosti. Neki je nazivaju i biljkom magnetom za pozitivnu energiju, a vjeruje se da štiti dom od negativnih vibracija.

Prema feng šuiju energija ove biljke može pozitivno uticati na ljubav. Pomaže onima koji žele da osvoje nečije srce jer prenose dobru energiju, ali se vjeruje i da vraća bliskost ljubavnim parovima.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

biber

Zašto je dobro da u med dodate biber?

Biber pomaže da snizi povišenu temperaturu, u slučaju upale grla, mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće, reume i artritisa. Jednostavan recept koji će vam ulakšati upalu grla,...