Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZimsko prskanje voćnjaka i vinograda

Zimsko prskanje voćnjaka i vinograda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimsko prskanje ili kupanje voćaka je jedna od neizostavnih mjera koju voćari moraju da obave ako žele kvalitetan rod i manje problema sa bolestima i štetočinama tokom vegetacije.

Dobra voćarska paksa insistira na kvalitetnim preventivnim mjerama kao što su plavo prskanje, sanitarne mjere i zimsko prskanje.

Plavo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni i obavlja se nakon berbe plodova dok još ima lišća na granama, kako bi se uradila dezinfekcija lišća i smanjio infektivni potencijal fitopatogenih gljiva koje prezimljavaju u tom opalom lišću.

“Za ovo prskanje se preporučuju preparati na bazi bakra kod čije primjene moramo voditi računa na spoljašnu temperaturu koja treba da bude iznad 10°C stepeni.”, kaže Dejan Mujakić savjetnik iz vranjske PSSS.

Po njegovim riječima tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu, kada to vremenski uslovi dozvole, treba pristupiti sprovođenju sanitarnih mjera u zasadu, a koje podrazumijevaju odsijecanje sasušenih grana i grančica, uklanjanje cijelih stabala po potrebi, struganje i skidanje kore ispod koje rade štetočine kao što su drvotočci i strižibube, uklanjanje mumificiranih tj. sasušenih plodova i lišća.

Pročitajte: Kako obaviti đubrenje u rupe pri sadnji voćaka?

“Tek nakon svega ovoga treba pristupiti rezidbi. Ove mjere se završavaju iznošenjem biljnog materijala iz zasada i spaljivanjem.”, podvlači Mujakić.

Zimsko prskanje se izvodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši i treba ga obaviti kombinacijom mineralnih ulja, insekticida (iz grupe Piretroida) kao i fungicidima na bazi bakra (Bakar hidroksid).

Mineralno ulje djeluje mehanički, jer naneti na prezimljujuće forme insekata spriječava razmjenu kiseonika i dovodi do gušenja prezimljujućih formi, a samim tim i do smanjenja populacije štetočina za narednu vegetaciju.

Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcioni potencijal.

Poštovanjem svih navedenih postupaka od plavog prskanja preko sanitarnih mjera do zimskog prskanja, proizvođači će obezbijediti voću bezbijedan ulaz u novu vegetaciju, a voćarima malo mirnog sna.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI