Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoĐubrenje i navodnjavanje smokve!

Đubrenje i navodnjavanje smokve!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smokva je mediteranska drvenasta vrsta koja spada u listopadni grm iz roda fikusa, a familije dudova. U našim klimatskim uslovima smokve su veoma pogodne za uzgoj.

Đubrenje

Mada je đubrenje zasada smokve ili pojedinačnih stabala neophodna agrotehnička mjera, ona se u dosta slučajeva ne praktikuje što ima za posljedicu slabiji kvantitet i kvalitet plodova. Savremeni, intenzivni zasadi smokve se ne mogu zamisliti bez redovnog đubrenja mineralnim i organskim đubrivima. Količine dodatog azota je potrebno minimizirati a izdašnije đubriti kalijevim i fosfornim đubrivima kako bi smokva bolje odrvenjela. Uz ovakav tretman drvo je manje spužvasto te je otpornije na niske zimske temperature.

Meliorativnom gnojidbom unosi se stajsko đubrivo tokom rigolanja i to u količini od 40-50 t/ha. Na siromašnim tlima unosi se 600 kg/ha fosfora i 700 kg/ha kalija (2300 kg/ha NPK 5:20:30), dok se na srednje i dobro opskrbljenim tlima s hranivima spomenute količine gnojiva smanjuju. Naime, mala količina azota potrebna je iz razloga što pospješuje rad bakterija koje vrše mineralizaciju zaoranih biljnih ostataka. Tokom jeseni organskom gnojidbom se unosi organsko odnosno stajsko đubrivo.

Navodnjavanje

Da bi ostvarili obilan urod plodova dobrog kvaliteta neophodno je obezbijediti približne količine vode kao i kod citrusa. Navodnjavanje je obavezna mjera za postizanje obilnog i kvalitetnog roda. Stabla će bujati i donositi dosta plodova pri obilnijim ljetnim kišama, a tada će plodovi biti mekaniji i osjetljiviji na transport i skladištenje. Ekološki uslovi mediteranskog i submediteranskog regiona pogoduju uzgoju smokava. Ipak je neophodno, zbog neravnomjernog rasporeda padavina u toku godine, obezbijediti navodnjavanje u ljetnjim mjesecima.

Nedostatak vode uzrokuje pucanje plodova te razvoj gljivičnih oboljenja. U novije vrijeme za natapanje smokvinih nasada koristi se sistem kap po kap. Sistem je ekonomičan jer je jeftin, voda ne otiče s površine, isparava u neznatnim količinama, ne narušava se struktura tla, ne stvaraju se uslovi za nastanak pokorice i opskrbljuje se samo zona oko smokvina korijena. Negativne strane su u pogledu začepljenja kapaljki, oštećenja koja čine glodavci i sunčeve zrake jer su cijevi načinjene od polietilena.

PROČITAJTE:

Kako uspješno uzgojiti smokvu u dvorištvu i na okućnici?

Štetočine smokve

Mlijeko od smokve protiv bradavica?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI