Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽelite prirodni hlad već ovog proljeća? Posadite brzorastuću lozicu koja miriši na...

Želite prirodni hlad već ovog proljeća? Posadite brzorastuću lozicu koja miriši na čokoladu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim što stvara ugodnu sjenu i opojan miris, plodovi lozice su ukusni i dobri za zdravlje.

Akebia quinata poznata još i kao čokoladna lozica neobična je penjačica koja je prvenstveno pronađena na području Japana, Kine i Koreje, u tim područjima se koristi kao jestiva biljka, ali također i kao ukrasna i u tradicionalnoj medicini.

Kestenjasto-čokoladni cvjetovi izgledaju gotovo vještački, s tri debele, voštane ‘latice‘. Skupljaju se duž stabljika i imaju egzotičan začinski miris s koji vas podsjeća na miris čokolade s daškom vanilije. Ističu se na pozadini svijetloljubičastih, trokrakih listova, najboljih na punom suncu. Lozica raste izrazito brzo i može narasti do 10 i više metara u visinu, a čak 5 metara u širinu pa je stoga i savršena biljka ako želite imati ugodnu i mirisnu sjenu već ovog proljeća i ljeta.

Osim tog, voće koje se pojavi nakon toplog ljeta sadrži slatku mekanu pulpu nalik bijelom zmajevom voću, koje se uglavnom jede u Japanu kao sezonska poslastica. Kora, s blago gorkim okusom, koristi se kao povrće, npr. punjena mljevenim mesom i pržena u dubokom ulju.

Često se jede svježa, akebia je najbolja nakon što se potpuno otvori prirodno na trsu. Sjemenke su vrlo gorke i mogu čak izazvati iritaciju grla ako se žvaću. Odbacuju se tako što se “ispljunu” ili se jednostavno progutaju cijele. Voće se može preraditi u džemove, želee, napitke, pa čak i dodati smoothiejima ili sladoledima.

Također, pokazalo se da konzumacija Akebia quinate sprječava pretilost i učinkovito smanjuje nakupljanje masti, kao i da snižava razine holesterola. Akebia također ima sposobnost reguliranja kemikalija u bubrezima, jetri i kardiovaskularnom sistemu, što je čini zdravom hranom ako se redovno konzumira. Voće se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje infekcija urinarnog trakta, slabog dojenja i reumatoidnog artritisa.

U blagim uvjetima lišće traje cijelu zimu, ali u hladnim područjima očekujte da će otpasti s padom temperature zraka. Uzgajajte Akebia quinatu u vlažnom, ali dobro dreniranom tlu, na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI