Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZbog tople zime Njemačka ostala bez "eisvejna"

Zbog tople zime Njemačka ostala bez “eisvejna”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njemačka berba grožđa za ledeno vino (Eiswein) – desertno i proizvedeno od grožđa koje je tokom zime obrano smrznuto, prvi put nije uspjela jer je zima bila previše topla.

BBC prenosi da nijedna od 13 njemačkih vinogradarskih regija nije imala temperaturu od bar minus sedam stepeni Celzijusa, potrebnu za proizvodnju eisvejna, berba 2019.

Po Nacionalnoj upravi SAD za okeane i vazduh, 2019. godina bila je druga najtoplija u svijetu od kada postoje podaci o tome. Količina proizvedenog ledenog vina poslednjih godina opada.

– Ova godina će ući u istoriju u Njemačkoj kao prva godina u kojoj je ledena berba propala širom zemlje – navodi se u saopštenju Nemačkog instituta za vino (DWI).

– Ako se tople zime nastave narednih godina, ledena vina iz njemačkih vinskih regiona uskoro će postati još veća rijetkost nego što su bila – dodao je Ernst Bušher iz DWI.

Prošla decenija potvrdila se kao najtoplija, te je problem proizvodnje ledenog vina to što je poslednjih godina moguća ledena berba sve više odlagana – za januar i februar, dok je grožđe sazrijevalo sve ranije, objavio je DWI.

Rezultat je da grožđe nekako treba sačuvati što duže na lozi. Najveća tržišta za ledeno vino su Japan i Kina, skandinavske zemlje i SAD.

Zbog inherentno niskih prinosa grožđa za njih, ledena vina imaju vrlo mali udio u ukupnoj berbi, često manji od 0,1 odsto, zaključuje BBC.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI