Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZavršena izgradnja sistema za navodnjavanje u semberskim selima vrijednog 10,5 mil KM

Završena izgradnja sistema za navodnjavanje u semberskim selima vrijednog 10,5 mil KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sistem za navodnjavanje u semberskim selima Crnjelovo i Batković u potpunosti je završen, a vrijednost ove investicije je 10,5 mil KM, saopšteno je iz Javne ustanove Vode Srpske.

Ovim sistemom pokriveno je 834 hektara na području Batkovića i 550 hektara u Crnjelovu.

Ugovor su zajednički realizovali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Vode Srpske i Grad Bijeljina, a izvođač radova, firma Higra iz Bijeljine, radove je završila prije roka.

– U okviru ovog ugovora izgrađen je podsistem navodnjavanja u Donjem Crnjelovu koji pokriva površinu od 550 hektara i podsistem u Batkoviću na površini od 834 hektara – navodi se u saopštenju.

Izvršena je sanacija i rekonstrukcija kanala Stara Dašnica, izmuljavanje i formiranje poprečnog profila, sanacija lijevog i desnog nožičnog pojasa nasipa, izgradnja objekata preliva i vodozahvata za meliracione kanale i sanacija ustave Visoč.

Urađeno je izmuljavanje i osposobljavanje drenova u hidromeliracionom sistemu – zaštićenom području Semberija sa izgradnjom pregrada, propusta i ostalih objekata na drenažnim kanalima.

– Кompletan proces je automatizovan u skladu sa najvišim svjetskim standardima – ističe Savo Cvijetinović, viši stručni saradnik za navodnjavanje u Vodama Srpske.

Cvijetinović kaže da sada ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u Semberiji koje je pokriveno sistemima za navodnjavanje iznosi više od 2.000 hektara.

– U narednom periodu slijedi izgradnja novih podsistema za navodnjavanje i prema projektu resornog ministarstva i Voda Srpske ukupna površina pod sistemima za navodnjavanje u Semberiji biće oko 11.000 hektara – kaže Cvijetinović.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević ističe da će novoizgrađeni sistem za navodnjavanje biti od velikog značaja za semberske poljoprivrednike.

– Ovaj sistem primjenjiv je za sve načine navodnjavanja i ima veliki kapacitet od 350 litara u sekundi, izlazni pritisak na hidrantima biće od tri do pet bara, što omogućava kvalitetno navodnjavanje i pri uslovima suše – naveo je Lazarević.

On je istakao da će sistemi za navodnjavanje u velikoj mjeri unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji.

Izvor: rtrs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI