Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto vezivati ​​listove bijelog luka u čvor

Zašto vezivati ​​listove bijelog luka u čvor

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli luk je važna i apsolutno nezamjenljiva kultura, odavno poznata po svojim blagotvornim svojstvima. Da bi dobili dobru žetvu bijelog luka, iskusni vrtlari koriste različite poljoprivredne tehnike, od kojih je jedna vezanje listova u čvor sedmicu prije berbe.

Listovi zimskog i proljetnog bijelog luka, vezani u čvor, često se mogu naći u baštama iskusnih vrtlara. Na pitanje zašto je to potrebno, možete čuti sljedeći odgovor: “uvijek se to radilo da se bijeli luk bolje čuvao” ili “još je moja baka radila da bi glavice bile veće”.

Pogledajmo koji su razlozi za korištenje tako naporne agrotehničke mjere.

Na šta utiče vezivanje listova

Formiranje lukovice bijelog luka događa se istovremeno s kontinuiranim rastom listova. A sredinom ljeta počinje postepeno otjecanje hranjivih materija iz nadzemnog dijela u lukovicu. Međutim, kod bijelog luka ovaj proces je prilično spor; lišće stari i odumire manje intenzivno nego, na primjer, kod crvenog luka. Taj proces je stres za cijelu biljku, zbog čega se nadzemni dio počinje brže sušiti. Vezivanjem pera u čvor možemo ubrzati formiranje lukovice i berbu u pogodno vrijeme.

Osim toga, mnogi vrtlari tvrde da glavice bijelog luka, koje imaju zavezane listove, bolje rastu i dudu otpornije.

Kada i kako vezati listove

Listovi bijelog luka mogu se vezati nekoliko sedmica nakon uklanjanja cvjetnih stabljika, 5-7 dana prije berbe. Usput, kako ne bi oštetili biljke, cvijetnu stabljiku ne treba izvlačiti, povlačiti ili lomiti, već odrezati 3-5 cm od vrha. Na biljci se može ostaviti jedna cvijetna stabljika, kako bi se preciznije odredilo vrijeme žetve. Čim se cvijetne stabljike počnu ispravljati, možete svezati listove u čvor.

Cvijetno stablo / Foto: ogorod.ru

Čvor se formira na gornjim listovima bijelog luka. Ako su predugački, možete vezati ne jedan, već dva čvora. Nije potrebno previše zatezati, povlačiti listove i lomiti ih, kako ne bi oštetili nadzemni dio. Neki vrtlari čak pletu pletenicu, ali ova metoda je napornija.

Svezani čvor na listu kod bijelog luka / Foto: ogorod.ru

Preporučljivo je bijeli luk vezati rukavicama kako ga ne bi ozlijedili noktima.

Kada ne treba vezivati ​​listove bijelog luka: Luk koji se koristi za proizvodnju sjemena ne treba vezivati u čvor

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI