Nedjelja, 22 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCiklama je glavna zvijezda zime, a uz ovaj trik bujno će cvjetati

Ciklama je glavna zvijezda zime, a uz ovaj trik bujno će cvjetati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ciklama cvjeta elegantnim cvjetovima u širokoj paleti boja – od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste pa sve do dvobojnih kombinacija i latica čiji su rubovi kovrdžavi.

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama. Ova višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja pripada porodici Primulaceae (jaglaci).

Pročitajte: EVO KAKO DA CIKLAMA UVJEK CVJETA

Prema starim vjerovanjima, ciklama je cvijet iskrenosti, ljubavi, sigurnosti i sreće. Tamo gdje ona raste, zlo nema moći. Ona poravnava račune i izglađuje nesporazume. Biljku krase i specifični listovi srcolikog oblika, a nerijetko znaju biti obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom. Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do marta.

Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove, pažljivo zalivati i redovno jednom sedmično prihranjivati.

Postoje mnoge biljke koje nastavljaju cvjetati i nakon prvih slabijih mrazova, kao da se ništa nije dogodilo. Prvi od njih svakako je neven. On zapravo ne voli velike vrućine i tada obolijeva od pepelnice i prestaje s cvjetanjem. Ako zime budu izrazito blage, čak i prezimi do proljeća, s time da onda samo kratko razdoblje malo većih hladnoća ne cvjeta. Vrlo slično nevenu ponaša se i kalifornijski mak. On takođe ne voli vrućine i čeka zahlađenje da opet procvjeta.

Pročitajte: Kako da sačuvate ciklamu tokom hladnih zimskih dana

I gaura će nastaviti cvjetati nakon prvih minusa. Hrizanteme takođe mogu podnijeti mrazove. S cvjetanjem često nastavljaju i lavatera, i alcea rosea, i crni sljez… većina vanjskih sljezolika dobro podnosi prvi mraz i nastavlja s cvatnjom. Zijevalica takođe često procvati poslije mrazova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...