Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZAŠTO TREBA DA JEDETE KISELE KRASTAVCE

ZAŠTO TREBA DA JEDETE KISELE KRASTAVCE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kiseli krastavci čuvaju zdravlje creva, smanjuju šećer u krvi, a sok od kiselih krastavaca umiruje grčeve u mišićima.

Kiseli krastavci podstiču zdravlje crijeva, smanjuju šećer u krvi, a sok od kiselih krastavaca umiruje grčeve u mišićima. Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ova kisela salata bogat je izvor minerala, među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine, poput vitamina C, A, B6, B12, riboflavin, niacin i tiamin.

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice i te kako bi trebalo da se nađu na vašem meniju. Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među omiljenim plodovima iz bašte. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svežem obliku.

Krastavac sadrži visok udeo vode i obilje minerala (kalijum, magnezijum, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju, uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospešuje izbacivanje štetnih supstanci iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana i silicijum-dioksida, koji je važan za zdravlje kože.

Snažan su antioksidans

Štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Dobar su probiotik

Balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje „dobrih“ bakterija, koje su ključne za zdravu probavu.

Čuvaju jetru

Osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru, te joj pomažu da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu

Čir je unutrašnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane nastalo djelovanjem kiselina. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Sok od kiselih krastavaca

Ako volite kisele krastavce, za vas imamo dobru vijest! I sok od kiselih krastavaca može da bude dobar za zdravlje. Ako ste veoma žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako ovaj napitak sadrži oba elementa, osveženje ćete osetiti trenutno.

Pomozite „nemirnim nogama”

Sok od krastavaca tradicionalan je narodni lijek koji može pomoći u liječenju sindroma „nemirnih nogu”.

Ispijanje „kiselog soka” može da umiri grčeve u mišićima

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Medicina i nauka u sportu, pijuckanje kiselog soka od krastavaca djeluje na grčeve u mišićima kod muškaraca koji su dehidrirali.

Izvor: Magično bilje

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...