Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZAŠTO TREBA DA JEDETE KISELE KRASTAVCE

ZAŠTO TREBA DA JEDETE KISELE KRASTAVCE

Kiseli krastavci čuvaju zdravlje creva, smanjuju šećer u krvi, a sok od kiselih krastavaca umiruje grčeve u mišićima.

Kiseli krastavci podstiču zdravlje crijeva, smanjuju šećer u krvi, a sok od kiselih krastavaca umiruje grčeve u mišićima. Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ova kisela salata bogat je izvor minerala, među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine, poput vitamina C, A, B6, B12, riboflavin, niacin i tiamin.

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice i te kako bi trebalo da se nađu na vašem meniju. Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među omiljenim plodovima iz bašte. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svežem obliku.

Krastavac sadrži visok udeo vode i obilje minerala (kalijum, magnezijum, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju, uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospešuje izbacivanje štetnih supstanci iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana i silicijum-dioksida, koji je važan za zdravlje kože.

Snažan su antioksidans

Štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Dobar su probiotik

Balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje „dobrih“ bakterija, koje su ključne za zdravu probavu.

Čuvaju jetru

Osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru, te joj pomažu da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu

Čir je unutrašnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane nastalo djelovanjem kiselina. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Sok od kiselih krastavaca

Ako volite kisele krastavce, za vas imamo dobru vijest! I sok od kiselih krastavaca može da bude dobar za zdravlje. Ako ste veoma žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako ovaj napitak sadrži oba elementa, osveženje ćete osetiti trenutno.

Pomozite „nemirnim nogama”

Sok od krastavaca tradicionalan je narodni lijek koji može pomoći u liječenju sindroma „nemirnih nogu”.

Ispijanje „kiselog soka” može da umiri grčeve u mišićima

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Medicina i nauka u sportu, pijuckanje kiselog soka od krastavaca djeluje na grčeve u mišićima kod muškaraca koji su dehidrirali.

Izvor: Magično bilje

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...