Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciZašto psi krive glavu na stranu kada im pričamo?

Zašto psi krive glavu na stranu kada im pričamo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pas krivi glavu dok mu vlasnik priča, znate li zašto je tako?

Vlasnici pasa znaju da kada se obrate svojim najboljim prijateljima, oni ponekad nagnu glavu u stranu. Neki to tumače kao nevjericu ili zbunjenost, ali taj gest je, prema nedavno objavljenoj studiji, u stvari znak koncentracije i povećane pažnje.

Istraživači su željeli da provjere koliko dobro psi određene rase mogu da zapamte imena različitih igračaka, a da se zatim prisjete te informacije i pronađu određenu igračku kada dobiju komandu od vlasnika. U istraživanju je učestvovalo četrdeset pasa različitih rasa i većina štenaca nije bila u stanju da nauči imena igračaka, ali je sedam border kolija pokazalo izuzetnu sposobnost za ispunjavanje tog zadatka.

Naučnici su tu grupu pasa proglasili za “nadarene učenike” i otkrili da svih sedam kolija imaju nešto zajedničko – svi su, pošto bi čuli komandu, mnogo češće naginjali glavu nego njihove netalentovane kolege. Podaci pokazuju da su nadareni učenici naginjali glavu u 43 odsto slučajeva, dok su ostala 33 psa to činila u samo dva procenta.

Pročitajte: Sve što treba da znate o prvim danima sa štenetom u kući

“Izgleda da postoji veza između uspjeha u pronalaženju igračke i čestih naginjanja glave kad pas čuje njeno ime”, navodi u saopštenju za medije Šeni Dror, istraživač kognitivnih sposobnosti životinja na Univerzitetu “Etveš Lorand” u Budimpešti, koja je koautorka pomenute studije.

“Zato smo došli do pretpostavke da postoji povezanost između naginjanja glave i obrade relevantnih i značajnih simulusa”, dodaje Šeni Dror.U prvom od tri eksperimenta opisana u studiji, istraživači su od četrdeset vlasnika pasa tražili da testiraju svoje ljubimce jednom mjesečno tokom tri mjeseca. Svaki vlasnik je svog psa naučio imenima dvije igračke, a zatim je zamolio životinju da donese jednu iz susjedne sobe. Igračke su ostale iste tokom tri mjeseca. Samo sedam kolija koji su mogli da nauče imena igračaka (daroviti učenici) uključeno je u sljedeći eksperiment, mada je jedan uginuo prije nego što je eksperiment počeo. U tom drugom eksperimentu, vlasnici su testirali šest preostalih pasa na isti način tokom tri mjeseca, ali sada je broj igračaka bio 13.

Jedan od kolija, Viski, vratio je ispravnu igračku 54 puta u 59 pokušaja. Druga dva su bila uspješna u više od 90 odsto slučajeva. Ostala tri su imala stopu uspjeha između 57 i 75 procenata.

Zatim, u trećem eksperimentu, šest darovitih štenaca pokazalo je da mogu da nauče 12 novih imena igračaka za jednu nedjelju, a zatim da pamte ta imena najmanje dva mjeseca.

Pročitajte: Rase pasa koje mogu da žive 20 godina

“Znamo da psi mogu lako da nauče riječi koje su povezane sa radnjama, kao što su ‘sjedi’ ili ‘dole’. Ali vrlo malo pasa može da nauči imena predmeta”, napominje Drorova.

Samo nadareni psi koji su se dobro snašli u zadacima pronalaženja igračaka dosljedno su naginjali glavu nakon što su čuli verbalnu komandu. To je navelo tim da zaključi kako je taj gest povezan sa pokušajima kolija da raščlane značenje riječi. Krivljenje glave može da ukazuje na to da koliji mentalno pokušavaju da povežu naziv igračke koji čuju sa vizuelnom slikom sačuvanom u svojoj memoriji.

Slično kao što su pojedini ljudi dešnjaci ili ljevoruki, daroviti škotski ovčari takođe naginju glavu samo na jednu ili drugu stranu. Njihova omiljena strana ostala je ista u sva tri eksperimenta, a položaj vlasnika pasa ispred njih nije uticao na pravac nagiba.

“Ako je pas naginjao glavu ulijevo, to bi radio sve vrijeme”, navela je Andrea Somese, koleginica i koautorka studije.

Za istraživače je ta konzistentnost bila dodatni dokaz da psi naginju glavu kada obraćaju veliku pažnju na zadatak.

Iako su u istraživanju učestvovali samo nadareni border koliji, autorke studije pretpostavljaju da talenat za učenje i pamćenje imena objekata nije karakterističan samo za tu rasu pasa.

Drorova je napomenula da su istraživali ovu vještinu i kod nemačkih ovčara, pekinezera i patuljastih australijskih ovčara. Studija sprovedena početkom godine takođe je otkrila jednog jorkširskog terijera koji je parirao sposobnostima najuspješnijeg border kolija, Viskija.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI