Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako prepoznati jabuke pune hemije? Ovi znaci ih odaju

Kako prepoznati jabuke pune hemije? Ovi znaci ih odaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako prepoznati jabuke pune hemije? Obratite pažnju na sljedeće znakove!

Da bi voće duž trajalo u zimskom periodu, ono se tretira parafinom koji nastaje preradom ulja. Problem sa ovim sastojkom jeste što se teško obrađuje, čak ni jetra nije u stanju da rastvori ovu ljepljivu masu. Parafin se najčešće koristi za jabuke, zato je veoma važno da naučite kako da odaberete najbolje primerke i  minimalizujete štetno dejstvo ovog sastojka.

Evo na šta treba da obratite paćnju pri kupovini:

1. Proverite da li je jabuka oštećena

Jabuka je već pokvarena ako se na njenoj površini vide trule, tamnosmeđe fleke koje su veoma meke na dodir. Međutim, manje mrlje ili izblijedila kora uopšte ne znače da je jabuka “loša”, već je to prirodna karakteristika zrelog voća.

Nježno obrišite mjesto gdje je sumnjiva mrlja i uvjerite se da li je zaista riječ o truleži, a ne prljavštini. Tragovi od udarca mogu da budu manji i plitki, pa neće biti problem da se odstrane nožem. Ali ako na jabuci postoji veliko udubljenje ili veća meka površina, onda je najvjerovatnije trula i to ne samo na površini.

2. Obratite pažnju na boju

Pretjerano svijetla boja jabuke je znak za upozorenje, jednako koliko i kada je “savršeno” ujednačena. Sve to ukazuje da je voće podvrgnuto snažnom hemijskom tretmanu. Zbog toga je najbolje odabrati plodove koji nisu previse svijetli, koji su zapravo manje atraktivni na oko, ali izgledaju prirodnije.

3. Pregledajte koru voća

Kora jabuke ne samo da je čvrsta, već i suva i ne treba da bude ljepljiva. Ovo je pokazatelj da voće nije tretirano voskom ili parafinom. Postoji nekoliko jednostavnih načina da uklonite parafin. Najlogičnije je da ogulite koru. Drugo, voće možete da stavite u posudu, sipate vodu i ostavite da tako odstoji sat vremena. Na ovaj način će se rastvoriti štetne materije na površini. I na kraju, možete da navlažite salvetu jabukovim sirćetom ili limunovim sokom i prebrišete voće.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI