Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZašto ne treba saditi orah pored kuće

Zašto ne treba saditi orah pored kuće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez sumnje, drvo oraha je veoma cijenjeno danas, mahom zbog svog jestivog ploda. Orah potiče iz Male Azije a životni vijek mu je sto godina. Oduvijek se smatralo i za veliko i jako drvo. Njegova visina je oko 25, a širina krošnje oko 20 metara, mada danas postoje sorte znatno manjeg rasta.

Orah je zaista veliko drvo koje nije pretjerano zahtjevno i uspijeva u gotovo svim uslovima. Ukoliko mu uslovi više odgovaraju formiraće brže plod.

Još od davnina naši preci smatrali su orah depresivnim drvetom i vjerovali da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim. Iako bi danas mnogi rekli da je takvo shvatanje bilo zasnovano na sujeverju, neka savremena istraživanja ipak ukazuju na određene mane ove biljke.

Naime, dugogodišnjim istraživanjima naučnici su shvatili da orah stvara velike količine ugljendioksida koji je teži od vazduha pa zato pada ispod krošnje i tu se zadržava. Ukoliko zaspite ispod oraha koji, složićete se, pravi “debeo” hlad, možete se ugušiti ukoliko je vrijeme mirno. Zašto?

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju. Ukoliko je i zateknete obično je to bršljen. Ova orahova eterična ulja, što je zanimljivo, smetaju i insektima tako da su i oni retki na ovoj biljci.

Ukoliko ipak imate orah u dvorištu ili bašti – obavezno skupljajte njegovo otpalo lišće. Jer, pomenuta eterična ulja nalaze se i u njegovim listovima; kada ovo lišće padne na zemlju ono onemogućava rast trave i negativno deluje na stvaranje humusa, tog značajnog sloja tla koji je bogat organskim i mineralinm materijama.

Uz sve prethodno rečeno treba zapamtiti: ne sadite orah blizu kuće! Osim što zaklanja svjetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savjetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov korijen ide i do – pet metara u dubinu.

Izvor:  Natura

PROČITAJTE:

Orah: Bolesti i štetočine koje nanose velike štete

Šta se smije uzgajati u blizini oraha?

Gajenje lateralnih sorti oraha – Šta kažu proizvođači, a šta struka?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI