Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNASA prihvatila projekat: Dječak iz Broda želi da napravi SATELIT ZA AGROKULTURU

NASA prihvatila projekat: Dječak iz Broda želi da napravi SATELIT ZA AGROKULTURU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trinaestogodišnji Dejan Lukić iz Broda, čiji je projekat nanosatelita prihvatila američka svemirska agencija NASA, kaže da želi da napravi i satelit za agrokulturu, kako bi pomogao ljudima koji se bave tim poslom.

– Taj satelit bi pratio facilitaciju, vrijeme i zemljište i sve u vezi sa tim, kako bi mogao što više da pomogne ljudima koji uzgajaju svoje kulture – rekao je Lukić za Nezavisne novine.

Lukić, koji se od malih nogu počeo interesovati za nauku, ispričao je kako se na internetu prijavio na konkurs agencije NASA, koja mu je prihvatila projekat nanosatelita, te o tome kako su reagovali njegovi najbliži.

– Mama se tresla kada je saznala da mi je NASA prihvatila projekat, a djed je saznao tek iz novina. Odlično sam se osjećao kada se sve to desilo i prvo nisam mogao vjerovati da mi je najveća svjetska agencija za aeronautiku prihvatila projekat – rekao je Lukić.

 

 

 

On je dodao da će, ukoliko Hrvati prije ne naprave svoj, njegov satelit biti prvi u ovom dijelu Evrope i Balkana.

Lukić kaže da mu je mejl dva dana bio blokiran, jer su ga kontaktirale brojne svjetske kompanije zainteresovane za saradnju sa njim.

Drugari u školi, kako je rekao, obično ne razumiju značaj njegovog projekta i većinom smatraju da je to neka cigla koja ide u svemir.

Lukićev satelit će biti kapija drugim satelitima u geostacionarnoj orbiti, te će pružati signale u većoj frekvenciji nego u tim geostacionarnim satelitima nazad na zemlju.

To će, kako je rekao, omogućiti brži prenos podataka do 4.000 gigabita u sekundi, a lansiranje satelita će biti najvjerovatnije 25. maja sljedeće godine, i to putem rakete “falkon 9”, koja je jedna od najsavremenijih na svijetu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je na prijemu za mladog genija Dejana Lukića rekla da će kabinet predsjednika i Vlada Srpske zajednički finansirati realizaciju njegovog projekta.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI