Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je zdravo popiti čašicu džina?

Zašto je zdravo popiti čašicu džina?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bobice kleke, koje su glavni sastojak džina, su superzdrave i sadrže brojne zdravstvene pogodnosti.

Među alkoholnim napicima koji se koriste u “zdravstvene” svrhe, dobro je popiti koju čašicu džina, jer on ima brojne zdravstvene prednosti.

Bobice kleke, od kojih se pravi džin, već se vekovima koriste kao antiseptik, a mogu pomoći i u borbi protiv prehlade. Takođe, ulje iz bobica smreke može da vam pomogne u otvaranju disajnih puteva.

Smiruje bol u zglobovima

Pokušajte da popijete malo džina ako vas bole zglobovi ili patite od artritisa – prema nekim istraživanjima izgleda da sastav džina ublažava bol u zglobovima, giht i reumatoidni artritis.

Bolje varenje

Mnogi ljudi izbjegavaju džin zbog njegovog pomalo gorkog ukusa, ali upravo on može pomoći vašem metabolizmu. Bilje koje se koristi u proizvodnji džina povećava želudačane kiseline i probavne enzime, a to povećava tečnost koja je potrebna da bi se hrana u vašem želucu zaista varila.

Zaštita od malarije

Ako planirate da otputujete u zemlju u kojoj postoji opasnost od malarije, možda ćete poželjeti da popijete jedan džin-tonik kada stignete tamo. Prema nekim izvorima, džin-tonik napravljen je kako bi kinin, koji je tada bio ključan lijek za prevenciju i liječenje malarija, imao prijatan ukus. Naravno, džin-tonik nikako nije zamjena za pravi lijek!

Ako imate problema sa zatvorom ili infekcijom urinarnog trakta, džin vam možda može pomoći. Budući da je kleka diuretik pomoći će vam da se rješite štetnih stvari iz organizma, a ujedno će smanjiti i zadržavanje vode.

Izvor: magičnobilje.com

PROČITAJTE:

Crni luk pomaže kod 35 bolesti, evo recepata!

Kako da napravite liker od jabuke

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI