Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZašto je važno zaoravati strništa?

Zašto je važno zaoravati strništa?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon žetve pšenice, ječma, tritikala, zobi, ostaje nadzemni dio biljke ili strnište, nadzemni dio korova i sjme korovske flore. Zato je potrebno obaviti agrotehničku mjeru, dobro poznatu među poljoprivrednicima – zaoravanje strništa.

Nakon žetve pšenice, ječma, tritikala, zobi ostaje nadzemni dio biljke ili strnište, nadzemni dio korova i sjeme korovske flore. Zato je potrebno obaviti agrotehničku mjeru, dobro poznatu među poljoprivrednicima – zaoravanje strništa.

Prva faza u pripremi oranice

Zaoravanje strnjina predstavlja prvu operaciju u pripremi oranice za naredne usjeve. Ova mjera predstavlja pliću obradu zemljišta, poslije ubiranja strnih žita, sa kojom se želi postići očuvanje vlage u zemljištu, smanjenje zakorovljenosti tla i narednog usjeva i podvrgavanje žetvenih ostataka mineralizaciji.

Zaoravanje strništa treba obaviti na dubini od deset centimetara, plugovima za zaoravanje strništa. To su diskosni plugovi, a u nedostatku ovog oruđa, koristiti plugove sa raonikom. Sa zaoravanjem žetvenih ostataka poboljšava se mikrobiološka aktivnost zemljišta, a time se povećava i količina organske materije koja nastaje mineralizacijom žetvenih ostataka. Pošto su žetveni ostaci siromašni u azotu, zajedno sa zaoravanjem, poželjno je dodati i određenu količinu azotnog mineralnog đubriva KAN ili UREA u količini od 0,5 – 1 kg/ar.

Efikasna borba protiv korova

Drugi značaj zaoravanja stništa je efikasna borba protiv korova. Sjeme korova koje se uz prisustvo vlage provocira na nicanje, a potom se prije razvoja generativnih organa zaorava na punu dubinu i tako uništava. Samim zimskim oranjem, uništit će se nadzemni dio korova, a sjemenski potencijal parazitskih vrsta smanjit će se za narednu godinu. To je i jedan od najboljih načina suzbijanja divlje zobi (Avena fatua L.) koja je dosta prisutna u pšenici, a mogućnosti suzbijanja su minimalne u toku vegetacije.

Nakon ove operacije, poželjno je izvršiti tretman sa nekim od totalnih herbicida iz grupe glifosata u cilju suzbijanja višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova, čije je nicanje isprovocirano ovom operacijom. Količina primjene i utrošak vode zavise od proizvoda koji se upotrebljava. Prije upotrebe obavezno je pročitati uputstvo za upotrebu i tamo navedene bezbjedonosne mjere, savjetuje Suzana Rašić, diplomirani inženjer ratarstva i povrtarstva, iz PSSS Niš.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI