Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZašto je važno u koje doba dana zalivamo biljke i kada je...

Zašto je važno u koje doba dana zalivamo biljke i kada je to najbolje raditi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čak i ako živite na kišnom mjestu i dalje ćete morati da zalivate svoje baštenske biljke bar s vremena na vrijeme. Svakog ljeta biće periodi suvih, vrućih dana između padavina. Tada ćete morati da obezbijedite dodatnu vlagu da bi vaše biljke uspjele. Zašto je važno u koje doba dana zalivamo biljke i kada je najbolje da to činimo pročitajte u nastvaku teksta.

Kada je najbolje vrijeme za zalivanje biljaka?

Najbolje vrijeme za zalivanje biljaka na otvorenom je jutro kada su temperature obično niže. Ovo daje biljkama vremena da apsorbuju vodu kako bi mogle da prežive dug, vruć dan. Drugo najbolje vrijeme je kasno popodne ili rano uveče. Pokušajte da ne zalivate noću. Noćno zalivanje nije idealno jer lišće vaših biljaka možda neće moći da se osuši tako brzo kao u druga doba dana. Vlažni listovi su podložniji bolestima i razvijanju raznim plijesnima.

Ipak, zalijte svoje biljke čim primijetite da izgledaju uvele. Uvenula biljka je ista biljka koja je pod stresom kojoj je potrebna hitna pomoć. Na primjer, ako su vam biljke paradajza uvele kada se uveče vratite kući, nemojte čekati jutro da ih zalivate. Samo napred i zalijte ih odmah, ali držite listove suvim što je više moguće. I pokušajte da ne dozvolite da vaše biljke ponovo dođu do tačke uvenuća. Ponovljeno uvenuće može oslabiti i oštetiti biljke, čineći ih manje sposobnim da izdrže druge izazove kao što su toplota i štetočine.

Ako ustajanje u 6 ujutro da biste zalili biljke nije vaša rutina, instalirajte crijeva za navodnjavanje kap po kap ili prskalice. Možete ih podesiti da rade na tajmeru i oni će isporučivati vodu direktno u tlo, a ne na lišće. Ovo čini da vaša voda ide mnogo dalje jer smanjuje isparavanje. Takođe pomaže da vaše biljke budu zdravije držeći vodu dalje od lišća.

Koliko vode treba biljkama?

Opšte pravilo za povrtnjak ili cvijeće je jedan 1.5 cm vode nedjeljno. Zalivajte u skladu sa vremenskim nepogodama, odnosno sa kišom i koliko količine kiše padne u toku nedjelje. Ne dozvolite da zemlja bude jako suva i lomljiva ispod vaše biljke.

Pročitajte: Iskoristite destilovanu vodu iz klime za zalivanje biljaka

Najbolji savjeti za zalivanje

Mnoge uobičajene gljivične i bakterijske biljne bolesti šire se brže u vlažnim uslovima. Ne možete pomoći kada kiša pokvasi vaše biljke, ali ipak možete umanjiti bolesti tako što ćete lišće držati što suvljim kada zalivate. Najbolji način da svojim biljkama date piće je da stavite vodu na tlo blizu osnove biljke pomoću crijeva ili kanistera za zalivanje. Ne bacajte vodu na biljke odozgo. I nemojte koristiti gornje prskalice.

Ciljajte na sporo, duboko zalivanje, tako da vlaga ima priliku da se upije u tlo. Želite da voda prodre duboko u tlo. Navodnjavanje kap po kap i crijeva za natapanje su odlična za zalivanje bašta na ovaj način. Osim toga, ovi sistemi će uštediti novac na vašem računu za vodu jer stavljaju vodu tačno u podnožje postrojenja, uz malo otpada.

Novijim biljkama je potrebna dodatna voda

Biljkama koje ste nedavno dodali u svoju baštu će trebati češće zalivanje nego zrelim, ustaljenim biljkama. Novim biljkama je potrebno vrijeme da izrastu više korijena koji mogu da usisavaju vodu iz veće količine zemljišta. Bilo da je to višegodišnja biljka, drvo ili žbun, ako je u zemlji manje od godinu dana, biće joj potrebno redovno zalivanje, više nego što će dobiti od padavina. Opšte pravilo je voda kada je to potrebno, što je idealno kada je zemlja suva, ali prije nego što vidite bilo kakve znake uvenuća.

Pročitajte: Gazirana voda za zalivanje biljaka – prednosti i primjena

Savjeti za zalivanje sobnih biljaka

Za zalivanje sobnih biljaka pravila su drugačija . Najbolje vrijeme za zalivanje sobnih biljaka ne zavisi mnogo od doba dana, već o vrsti biljke i godišnjem dobu. Neke sobne biljke rastu u ljeto i proljeće i miruju u jesen i zimu, tako da će im trebati manje vode kada se njihov rast uspori.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI