Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je paradajz zdrav?

Zašto je paradajz zdrav?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz je jedna od najomiljenijih voćki u svijetu, i ne samo zbog svog ukusa već i zbog zdravstvenih benefita koje pruža. Ova sočna crvena biljka bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, čineći je izvrsnom dodatkom uravnoteženoj ishrani. Evo zašto biste trebali uvrstiti paradajz u svoj jelovnik i kako možete iskoristiti sve njegove prednosti.

Bogatstvo vitamina i minerala

vitamini u paradajzu
Foto: pixabay.com/dizajn agrosavjet.com

Paradajz je pravo blago vitamina i minerala. U njemu se mogu naći vitamini B, K, E i PP, ali je posebno značajno što je izuzetno bogat vitaminom C. Na 100 grama paradajza može se naći oko 200 mg vitamina C, što zadovoljava značajan dio čovjekove dnevne potrebe za ovim vitaminom. Količina vitamina C u žutom paradajzu čak nadmašuje limun i narandžu.

Niskokalorična namirnica

Uz sve zdrave hranljive tvari koje pruža, paradajz je iznenađujuće niskokalorična voćka. S obzirom na njegov hemijski sastav, koji uključuje 94% vode, oko 4,7% ugljenih hidrata, 0,9-1,1% bjelančevina i 0,23% ulja, paradajz je idealan izbor za one koji paze na unos kalorija, ali žele održavati nutritivno bogatu ishranu.

Likopen i druge antioksidativne supstance

Crvene sorte paradajza sadrže likopen, crveni karotenoid odgovoran za boju sazrelih plodova. Likopen je moćan antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, čime se smanjuje oksidativni stres i rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i neke vrste karcinoma.

Minerali za zdravlje srca i cirkulaciju

Paradajz sadrži različite minerale koji su važni za zdravlje srca i cirkulaciju. Oko 8% suve materije paradajza čine minerali, a među njima su kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Kalijum, posebno, ima ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i srčanog ritma, što je od vitalnog značaja za zdrav rad srca.

Pomoć kod različitih oboljenja

Iako paradajz nije ptiznat kao ljekovita biljka vrlo povoljno utiče kod raznih oboljenja. Tako na primjer povećava izlučivanje vode iz organizma, snižava količinu uree, dobro djeluje na srce i krvotok, snižava krvni pritisak, reguliš stolicu. Preporučuje se dijabetičarima jer podstiče rad gušternjače.

Da biste iskoristili ljekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirovog ili skuvanog u različitim jelima.

Kako iskoristiti sve prednosti paradajza

Postoji mnogo načina da uživate u prednostima paradajza. Možete ga jesti sirovog u salatama, uključiti ga u razna jela kao sastojak, ili ga koristiti za pripremu umaka i sosova. Kuhanje paradajza takođe može povećati dostupnost likopena i drugih hranjivih sastojaka.

S obzirom na njegove brojne zdravstvene benefite, paradajz je zaista čuvar našeg zdravlja. Uvrstite ga redovno u svoju ishranu kako biste iskoristili sve njegove prednosti i unapredili svoje opšte zdravlje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI