Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je kozji sir izuzetno dobar za naše zdravlje?

Zašto je kozji sir izuzetno dobar za naše zdravlje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kozji sir, sa svojim specifičnim ukusom i teksturom, stekao je reputaciju jednog od najzdravijih sireva koji postoje.

Šta sadrži kozji sir i zašto je zdrav?

Kozji sir je veoma bogat hranljivim materijama, a siromašniji mastima u odnosu na kravlji. On sadrži značajan udio proteina, vitamina i zdravih masti, dok su ugljeni hidrati mnogo manje zastupljeni. Zahvaljujući takvom sastavu ovaj sir ima i liekovita svojstva i preporučljiv je za osobe različitih potreba i zdravstvenih stanja.

Pročitajte: KOZJE MLIJEKO: Nesebičan saveznik ljudskog zdravlja

Proteini

Kozji sir sadrži proteine koji se lako i brzo absorbuju u organizmu i direktno snabdijevaju mišiće potrebnom energijom i aminokiselinama, te se upravo ovaj tip sira preporučuje sportistima i ljudima koji su često izloženi velikom fizičkom naporu. Odličan je za osobe koje naporno treniraju i predstavlja savršeno izbalansiranu namirnicu za aktivne sportiste.

Minerali

Veoma je bogat kalcijumom i fosforom, zbog čega je važan i dobar za zdrave i jake kosti. Prema nekim zvaničnim istraživanjima, pokazalo se da konzumacija kozjeg sira može da predupredi oboljenja kostiju kao što su reumatoidni artritis i osteoporoza. Ovi minerali su veoma važni za rast koštanog tkiva i jačanje skeletnog sistema. Njihova prisutnost je posebno značajna u tvrdim varijantama sira.

Selen i nizak nivo holesterola 

Mladi kozji sir je izvrsna namirnica sa osobe sa problematičnim nivoom holesterola, osobe koje boluju od dijabetesa ili srčanih tegoba. On sadrži mali udio holesterola i malu količinu natrijuma, a bogat je selenom. Selen predstavlja veoma bitan antioksidans koji igra ulogu u procesu pretvaranja masnih naslaga u energiju i takođe je važan kao element koji smanjuje rizik od nekih srčanih oboljenja, kao i razvoja kancera. Kozji sir ima veći udio selena nego kravlji.

Pročitajte: Jareće meso zdravije od drugih vrsta

Korisne kulture bakterija

Još jedno interesantno i ljekovito svojstvo kozjeg sira jeste njegova sposobnost prevencije od veneričnih bolesti. Bogat je korisnim bakterijama, koje sprječavaju infekcije i dobre su za cjelokupno zdravlje. One podstiču razvoj drugih korisnih bakterija koje postoje u ljudskom organizmu i na taj način jačaju imuni sistem i pomažu organizmu da se lakše odbrani od pomenutih i njima sličnih bolesti.

Malo masti i malo kalorija

Kozji sir ima malo masti i malo kalorija, u odnosu na druge sireve. Zbog toga je prava namirnica za osobe koje žele da smršaju i da se pritom hrane zdravo. U poređenju sa kravljim sirom, kozji sadrži više korisnih zdravih zasićenih masti, a ukupno je manje mastan. Takođe ubrzava metabolizam i pomaže bržem sagorijevanju masti. Iako često slušamo opaske kako sirevi mnogo goje, kozji sir je najbolji izbor ako brinemo o kilaži, a uz to donosi i druge prednosti za zdravlje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI