Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKOZJE MLIJEKO: Nesebičan saveznik ljudskog zdravlja

KOZJE MLIJEKO: Nesebičan saveznik ljudskog zdravlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve se više može čuti da bi kozje mlijeko trebalo piti u cilju jačanja imuniteta, te da se uz pomoć ovog dragocjenog proizvoda mogu pobijediti mnoge autoimune bolesti, npr. astma, alergije, ali i razna oboljenja jetre, pa i tumori. Savršeni je savjeznik u borbi protiv stresa. Idealno je za djecu jer jača imunitet i pomaže u izgradnji zuba i kostiju.

Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a i 47% više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134% više, dok je bakar u četvorostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka gvožđa koji i sadrži ovaj mineral. S druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

Kozje mlijeko mogu da piju i ljudi koji su alergični na protein as-1 kazein, jer se u kozjem mlijeku može naći samo u tragovima. Takođe, kozje mlijeko mogu da piju i osobe koje su razvile intoleranciju na laktozu, tj. mliječni šećer, jer brzim prolaskom kroz probavni sistem kozje mlijeko ostavlja manje nesvarenih ostataka u debelom crijevu da se fermentuju. Kozje mlijeko mogu da piju i oni koji su na dijetama, unijeće hranljive materije, a pritom neće dobiti i jalove kalorije koje se u vidu masti zadržavaju u organizmu. S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema.

Kozje mlijeko je dragocjeno za djecu. Osim što ima fantastična biološka i nutritivna svojstva, kozje mlijeko je i jak imunostimulator i podiže imuni sistem. Vjekovima su teški bolesnici i slaba i rahitična djeca dobijala kozje mlijeko za slabo zdravlje. Mnoge priče naših predaka mogu posvjedočiti o tome koliko njih je spasilo kozje mlijeko.

Proteini iz kozje surutke poznati su kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno snabdijevaju mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, surutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer obezbeđuje brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina za trudnice, jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine i obezbeđuje sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.

Nove studije ukazuju da specifične aminokiseline koje se nalaze samo u kozjem mlijeku sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija. Kozje mlijeko je dobro za konzumiranje u cilju jačanja imuniteta na viruse, bakterije, alergene i kancerogene ćelije. Možemo ga konzumirati za jačanje imuniteta, ali nikako se oslanjati na njega kao na ultimativni lijek.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI