Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je BROSKVA toliko zdrava i koji je najbolji način pripreme?

Zašto je BROSKVA toliko zdrava i koji je najbolji način pripreme?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BROSKVA – biljka puna je vlakana, vitamina i posebnih sastojaka koji jačaju čovjekov imunitet

Kako najbolje napraviti broskvu?

Uzmete jedan lonac srednje veličine i u njega narežete tri do četiri krompira. Uzmete broskvu ili kelj te njenih 5 do 6 listova narežete na trakice te takođe stavite u lonac. Izrežite jedan luk te sve to skupa malo pomiješajte u loncu te stavite samo jednu čašu vode oko 2 decilitara. Malo soli i vegete, poklopite i kuvajte 15 minuta.

Kasnije u sve dodajte malo sitno nasjeckanog češnjaka i pomiješajte viljuškom da sve postane onako malo kašasto.

Savite broskvu na tanjir te napravite na vrhu malu rupicu, u nju stavite ili malo jakoga maslinova ulja ili bučinog ulja.

Ovaj prilog fantastično ide uz pečenu ribu, jaja ali i meso. No, kad zaželite malo odmoriti vaš organizam od prejedanja, broskva je idealna i kao sama na tanjuru jer je hranjiva i jako zdrava.

Kelj

Kelj (Brassica oleracea var. sabauda) nastao je iz svog pretka kupusa (Brassica oleracea var. capitata) i nutritivno je znatno bogatija namirnica od kupusa. Obilje ugljikohidrata, masti i bjelančevina svrstava kelj u tzv. energetsko povrće. I po sadržaju vitamina kelj ima veću raznolikost u svom sastavu u odnosu na kupus.

Vitamini B-skupine i karoten sadržani su u obje namirnice, opet uz napomenu da i u ovim slučajevima kelj vodi pred kupusom. Kelj je isto tako rekorder po sadržaju kalijuma, željeza i magnezijuma. Kelj za razliku od kupusa nije pogodan za kiseljenje i spremanje za zimu i to je njegov najveći nedostatak.

Međutim, kelj je kao biljka izuzetno prilagodljiv vremenskim uslovima, pa se pojedine vrste mogu uzgajati tijekom cijele godine. Posebno se ističe varijetet koji uspijeva na području sjevernog Primorja i u Istri, a naziva se broskva. Broskva je, za razliku od toliko poznate raštike u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori i na području Hercegovine, biljka koja stvara velike listove ali i glavice. Uspijeva i na mrazu, na malo zemlje i kad piri bura.

To su namirnice koje uz ribu, ulje, vino predstavljaju zajednički nazivnik u mediteranskoj kuhinji. U tim se namirnicama nalazi spoj 3-indol-karbinol, koji je po svojim dijetoterapijskim osobinama poznat kao jedna od najkvalitetnijih nutritivnih komponenti s izrazitim ljekovitim svojstvima. U brojnim istraživanjima sprovedenim u laboratoriju taj se spoj pokazao kao učinkovito sredstvo u suzbijanju nastanka karcinoma prostate i karcinoma debelog crijeva. Osim toga, zbog izrazito protuupalnog djelovanja dugoročna primjena namirnica koje sadrže 3-indol-karbinol štiti organizam od kroničnih upalnih bolesti te od autoimunih bolesti.

Izvor: kigo.hr

PROČITAJTE:

Koje su razlike između kupusa i kelja?

Toskanski kelj u obliku palme – Prepun hranljivih materija

Zimski kelj pupčar – Način i vrijeme gajenja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI