Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je bolji KISELI KUPUS nego SIROV!

Zašto je bolji KISELI KUPUS nego SIROV!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kiseli kupus ima mnogo vrijednih sastojaka koja imaju ljekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. Ona su već davno poznata u narodnoj medicini.

Zahvaljujući aktivnosti bakterija mliječne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u odnosu na sirov. Ujedno sadrži i folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju C vitamina u organizmu.

Već 200 g kiselog povrća pokriva dnevne potrebe našeg organizma. Bogat je i K vitaminom, samo u 100 g ima čak i duplo preporučene dnevne količine.

Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Pročitajte: Rasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje!

Za vrijeme fermentacije tokom kišeljenja, nastaje velika količina holina (član B kompleksa). On igra važnu ulogu u metabolizmu masti u našem organizmu, te tako snižava količinu masnoće u krvotoku.

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je bogat fitohemikalijama (bioaktivna jedinjenja koja se mogu naći u biljkama). One imaju protivtumorsko dejstvo, antibiotski efekat i sadrže za život veoma važne enzime.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI