Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVlasac se sada sadi u bašte i saksije

Vlasac se sada sadi u bašte i saksije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako u vašoj kolekciji začina još samo nedostaje vlasac, razmislite o njegovoj sadnji – bilo u bašti ili u saksiji na balkonu ili u kuhinji. Ova biljka iz porodice luka biće, naročito u fazi cvjetanja, lijep i svjež ukras u vašem domu ili eksterijeru.

Tanki zeleni cjevasti listovi vlasca dobar su začin u svježem ili suvom obliku za mnoga jela – od supa, salata, tjestenina, rižota, mesa, variva, namaza… a uzgajati ga možemo tokom cijele godine u saksiji na prozorskoj dasci.

Svježi vlasac, inače trajnica koju možete naći kao samoniklo bilje u prirodi, često je dekoracija jelima, a koristi se i u ljekovite svrhe. Možete ga nakon branja nasjeckati i sušiti te kombinovati s drugim začinima i tako imati svoju domaću zelenu ‘vegetu’ koju ćete dodavati jelima.

Pročitajte: Ukrasni luk je predivna dekorativna, ali i vrlo korisna biljka

Uzgoj nije komplikovan niti odviše zahtjevan i uz malo brige i truda imaćete svakodnevno, od proljeća do kasne jeseni svježe i ukusne aromatične listiće kao pravi akcent svojim jelima. Dovoljno ga je samo ubrati na vrtu ili balkonu. Ako želite produžiti njegov vijek i imati ga i tokom jeseni i zime, dovoljno je presaditi lukovice vlasca u saksiju i staviti ga u unutrašnjost doma, na toplo i svijetlo mjesto.

Vlasac može narasti do 30 centimetara i možete ga orezivati dva do tri puta tokom sezone. Ako ga želite razmnožavati, učinite to dijeljenjem. Već u martu počinje sadnja, ali možete to učiniti sve do avgusta. Ne zaboravite ga redovno zalivati! Kada ga berete, odsjecite makazama ili nožem zelene listove sve do lukovica (ostavite samo jedan centimetar stabljike) i uskoro će biljka potjerati nove mladice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI