Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZašto bi trebalo jesti zdravu-organsku hranu

Zašto bi trebalo jesti zdravu-organsku hranu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li ste se nekada zapitali šta se nalazi u hrani koju jedete? Da li ste razmišljali o tome kako je gajena, da li je prskana pesticidima, kakav put je prešla kako bi stigla do vas?
– Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, u čistom okruženju i nije hemijski tretirana. Samo tako proizvedena hrana može se nazvati zdravom hranom i pružiti nam sve ono što je našem organizmu potrebno za normalno i zdravo funkcionisanje.
Najzagađeniji su celer, spanać, jagode
Većina organski proizvedene hrane sadrži više hranljivih materija, vitamina i minerala od namirnica proizvedenih konvencionalno. Osim toga, ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane bitno se razlikuje od one konvencionalno proizvedene. Zašto?
Organski proizvodi dobijaju se iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan, i zove se organska, biološka, odnosno ekološka proizvodnja. U organskoj proizvodnji koriste se isključivo prirodna, ekološka, organska i mikrobiološka đubriva, dok se životinje isključivo hrane prirodnom, ekološkom hranom. Organski proizvodi prolaze kroz minimalni proces prerade i ne dodaju im se konzervansi i emulgatori kako bi im se produžio rok trajanja.
Zašto baš organska?
• zato što ne sadrži konzervanse, vještačke boje, aditive i genetski modifikovane proizvode (GMF)
• zato što se zasniva na korišćenju i prilagođavanju prirodi povećavajući biološku raznovrsnost živih bića
• zato što poštuje prirodnu ekološku ravnotežu
• zato što koristi održive izvore energije, biomasu, sunce, vjetar
• zato što je proizvodnja kontrolisana od njive do trpeze
Zdravije je uvijek ukusnije
Zbog upotreba hormona, antibiotika i pesticida u proizvodnji hrane mlijeko, jaja, puter, meso i mesne prerađevine jesu namirnice na koje treba obratiti posebnu pažnju. Većina analiza pokazuje da neke vrste voća i povrća imaju izuzetno nisku stopu kontaminacije pesticidima, poput banana, i u tom smislu ne zahtijevaju organski način proizvodnje.
S druge strane, kada je riječ o voću i povrću poput celera, spanaća, krompira, jagoda, jabuka i grožđa sve se preporučuje češće organski proizvod.
Organski proizvodi su naizgled isti kao i proizvodi koji na sebi nemaju oznaku „organski proizvod“. Ali prvu razliku ćete primetiti u intenzivnom mirisu i ukusu.
– Organska hrana ima mnogo više kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Darovaće vam veću životnu energiju i snagu zbog načina proizvodnje, koji je u harmoniji s prirodom, a ona je upravo odgovorna za održavanje imuniteta, regenerativnih procesa i održavanja vitalnosti ljudskog organizma.
Zašto je organska hrana malo skuplja?
Organska poljoprivredna proizvodnja ima povećane troškove, zbog većeg učešća radne snage u pojedinim fazama proizvodnje i ponekad manjim prinosima, naročito u prvim godinama proizvodnje, dok se potpuno ne uspostave prirodni procesi i odnosi na farmi. Cijena organske hrane je nešto viša od klasične, a razloga za to ima više.
Osim nižih prinosa bez aditiva i pesticida i velikih troškova proizvodnje, proizvođači identifikuju još dva razloga za znatno više cijene organske hrane. Jedan je mnogo veće učešće ljudske radne snage u proizvodnji, a drugi je u troškovima certifikovanja od strane nacionalnih i međunarodnih organizacija za kontrolu i certifikaciju organskih proizvođača.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI