Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštita jabuka u fenofazi roze pupoljka: Prevencija i liječenje bolesti i štetočina

Zaštita jabuka u fenofazi roze pupoljka: Prevencija i liječenje bolesti i štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabuke su jedna od najznačajnijih voćnih vrsta na svijetu i važna su poljoprivredna kultura koja se uzgaja u većini zemalja. Međutim, uzgoj jabuka može biti podložan mnogim bolestima i štetočinama koji mogu ugroziti prinos i kvalitet plodova. Stoga je važno primijeniti odgovarajuće mjere zaštite u svim fazama rasta i razvoja biljke.

Fenofaza roze pupoljka je ključna faza u životnom ciklusu jabuke, a to je vrijeme kada se jabuke mogu najbolje zaštititi od bolesti i štetočina. U ovoj fazi, preporučuje se primijeniti fungicide za suzbijanje čađave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice, te insekticide za suzbijanje grinja.

Čađava krastavost je jedna od najčešćih bolesti jabuka, a uzrokuje je gljivica Venturia inaequalis. Simptomi ove bolesti uključuju smeđe mrlje na lišću, plodovima i granama, što može dovesti do propadanja plodova. Za suzbijanje čađave krastavosti preporučuje se primjena fungicida koji je registrovan za ovu bolest.

čađava krastavost jabuke
čađava krastavost ploda jabuke

Pepelnica je takođe uobičajena bolest jabuka, a uzrokuje je gljivica Podosphaera leucotricha. Simptomi pepelnice uključuju bijeli ili sivi premaz na lišću, plodovima i granama, što također može dovesti do propadanja plodova. Za suzbijanje pepelnice preporučuje se primjena fungicida, a postoje neki fungicidi koji istovremeno djeluju na čađavu krastavost i pepelnicu.

PEPELNICA JABUKE
pepelnica

Grinje su također važni štetnici jabuka, a mogu uzrokovati oštećenja na lišću i plodovima. Za suzbijanje grinja preporučuje se primjena insekticida, a postoje neki insekticidi koji djeluju i na štetnike i grinje, što može biti korisno za uštedu vremena i novca.

Uz primjenu odgovarajućih fungicida i insekticida u fenofazi roze pupoljka, moguće je smanjiti rizik od bolesti i štetočina u jabukama. Međutim, važno je pratiti i provoditi druge mjere zaštite, kao što su održavanje higijene voćnjaka, redovno uklanjanje korova i primjena kulture koja je otporna na bolesti i štetočine. Samo integrirani pristup koji kombinuje različite metode zaštite može pružiti dugoročnu zaštitu jabuka od bolesti i štetočina, uz minimalan uticaj na okolinu.

Važno je napomenuti da se svaki fungicid ili insekticid treba primijeniti u skladu s uputama proizvođača, te se moraju poštovati preporučene doze i vrijeme primjene. Također, treba provesti test osjetljivosti prije primjene, kako bi se utvrdila osjetljivost sorte na odabrani fungicid ili insekticid.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI