Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img

Zanimljivosti o brusnicama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bobičasti plodovi brusnice, latinskog naziva Vaccinum macrocarpon, neizostavni su na piacama tokom ljetnog i rano jesenjeg razdoblja.

Treba znati kako je brusnica svojim osobinama i uslovima dospijevanja najsličnija borovnici. Dakle, gdje god se uzgaja borovnica, može se bez većih poteškoća uzgajati i brusnica.

Postavlja se pitanje zašto je potražnja za brusnicom aktuelna tokom cijele godine. Možda bi nam na to najbolje odgovorili svi oni koje muči upala mokraćnih kanala. Jer treba znati kako se kod navedenih tegoba upravo preporuča svakodnevna uporaba brusnice.

Pročitajte: Brusnica – Savjeti za sadnju i njegu

Naime, flavonoidi iz brusnice, zahvaljujući posebnim receptorima, imaju posebno antibakterijsko djelovanje upravo u tom dijelu tijela. Na taj način brusnica sprječava nastanak urinarnih infekcija, a ako se infekcija pak razvila, drastično snižava broj bakterija (posebice E. koli) u urinu.

Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnice uništavaju i Helicobacter pylori, bakteriju uzročnika čira na želucu. Osim toga, njene djelatne materije uništavaju i bakterije naseljene u ustima, koji inače s vremenom dovode do raznih bolesti zuba i zubnog mesa.

Brusnica je zimzeleni grmić visok do 25 cm koji najbolje uspijeva u planinskim krajevima, po suvim i svijetlim crnogoričnim šumama. Listovi su ovalni, sitni, kožasti, cjelovitog ruba, na rubu previnuti, sjajni i s kratkom peteljkom. S donje strane imaju tamne tačkaste žlijezde koje se vide golim okom. Bijeli i ružičasti cvjetovi zvonastog oblika razvijaju se u grozdastim cvatovima.

Biljka cvate od maja do jula, a plodovi dozrijevaju u avgustu i septembru. U početku su to bijele, a tek poslije crvene bobe promjera 6-8 cm s ostatkom čaške na vrhu. Iznutra su «brašnjavi» pa otud ponegdje za brusnicu i naziv brašnjača. U ljekovite pak svrhe skupljaju se listovi brusnice koji sadržavaju arbutin, hidrohinon, erikolin, ericinol, treslovine i druge tvari.

Pročitajte: Moćna brusnica, prirodni antibiotik: Evo za šta je dobra i kako se konzumira!

Ali, bobe brusnice se rabe, pored ranije opisanih ljekovitih svojstava, i kao začin jelima od divljači ili za pripremanje voćnih sokova, vina, pekmeza i rakija. Međutim, iako se o ljekovitim učincima brusnice manje-više sve zna, relativno je nepoznata činjenica kako se ipak ne preporuča dugotrajnija uporaba njenih većih količina iz razloga što može dovesti do oštećenja jetre i hemolitičke anemije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI