Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZamija - Biljka koja ne zahtjeva puno pažnje

Zamija – Biljka koja ne zahtjeva puno pažnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko imate puno obaveza i manjak slobodnog vremena na raspolaganju, a pritom želite da imate zelenog ljubimca u svom stanu ili pak radnom prostoru, zamija može biti rješenje. Još jedan ogroman plus kod ove biljke je da ne traži puno svjetlosti, štaviše smeta joj direktna sunčeva svjetlost, te možete iskoristiti neki ugao u sobi koji je u polutmini i nepogodan za druge biljke.

Šta je zamija?

U pitanju je sukulentna biljka koja vodi porijeklo sa istoka Afrike. Ova egzotična sobna biljka svakako je najpoznatija po svojim mesnatim, tamnozelenim listovima zanimljivog izgleda: naime, izgledaju kao da su voskirani i presijavaju se. Listovi na stabljici rastu u paru. Iako u prirodi može da dostigne visinu do 1 metra, u kućnim uslovima ne prelazi 60 centimetara.

Takođe, još jedna stvar koja razlikuje zamiju koja raste u svom prirodnom, tropskom staništu, i zamiju koja se uzgaja kao sobno bilje je cvjetanje. Naime, zamija iz egzotičnih krajeva daje nježne zelene i bijele cvjetove koje nalikuju kalama, dok u kućnim uslovima obično ne cvjeta.

Pročitajte: Pet savjeta uz koje će orhideje preživjeti ljetne vrućine

Doživjela je ekspanziju zahvaljujući uzgajivačima cvijeća iz Holandije krajem prošlog vijeka. Ono što je praktično kod ove biljke je da ona zahteva minimalnu negu i uslove koje ispunjava većina domova ili kancelarija.

Ono po čemu je pored nevjerovatnog izgleda poznata je i to što ima mesto u Feng shui filozofiji. Prema njoj, ova biljka svom vlasniku donosi novac, zadovoljstvo i blagostanje.

Ipak na jednu stvar treba da obratite pažnju: držite je podalje od male djece i kućnih ljubimaca kako ne bi pojeli neki njen deo jer izaziva trovanje.

Zemljište i prihranjivanje

U pitanju je biljka koja zbog toga što je sukulent zahteva dobru drenažu, zemlja treba da bude porozna. Sadi se u manje saksije, jer biljci odgovara kada joj je korijen malo zbijen. Presađuje se u veliku saksiju tek kada se trenutna saksija napuni rizomom. Saksija naravno mora da ima drenažne otvore na dnu i tacnicu.

Pročitajte: Orhideja ne cvjeta – Evo nekoliko savjeta za pojavu prelijepih cvjetova

Oko prihranjivanja ove biljke ne morate brinuti, zahteva razblaženo tečno đubrivo jednom mjesečno koje dodajete prilikom zalivanja, i to samo u toku vegetacije. Koristite jednu četvrtinu doze koja stoji na pakovanju, piše agromedia.rs.

 Temperatura i svjetlost

Optimalna sobna temperatura treba da iznosi od20 do 25 stepeni (ako je temperatura veća od 25 stepeni intenzivnije se stvaraju lisni izdanci),  a zimi ne sme da prelazi ispod 15 stepeni.

Pročitajte: Ovaj predivni cvijet preživjće bez zalivanja i dok ste na godišnjem odmoru

Jedna od njenih glavnih karakteristika je ta da nije ljubitelj previše svjetlosti, te joj odgovaraju prostorije u kojima nema puno svjetlosti, naročito sunčeve, međutim povremeno je morate ostaviti na određenu količinu svjetlosti kako bi se ubrzao njen rast. Ljeti je možete iznijeti napolje, međutim nikako na direktne sunčeve zrake. Obezbedite joj najbolje hladovinu ili polusenku. Kada je reč o kući ili kancelariji izaberite istočni ili sjeverni prozor ali koji ima zavjesu.

Zalivanje

Ova stavka će obradovati mnoge. Kako zamija ima podzemni rizom u kojem skladišti vodu da bi bila zaštićena tokom suša nije je potrebno puno zalivati, tačnije jednom mjesečno. Osim u rizomu ona čuva vodu i u listovima, te 95 posto biljke čini voda.

Pazite da vodu sa tacnice ispod saksije redovno praznite jer njen podzemni rizom u protivnom truli. Zalivajte je ostajalom vodom na sobnoj temperaturi, a najbolji izbor je svakako kišnica.

Šta ako su listovi zamije požuteli?

Postoji dva razloga nastanka ovog problema. Prvi je preterano zalivanje, a drugi izloženost prevelikoj svjetlosti. Za oba ima rješenje: ako ste je joj davali prekomerne količine vode, nemojte je zalivati narednih mjesec dana kako bi „ozdravila“, a rješenje drugog problema je da pomerite saksiju na tamnije mjesto.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI