Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvaj predivni cvijet preživjće bez zalivanja i dok ste na godišnjem odmoru

Ovaj predivni cvijet preživjće bez zalivanja i dok ste na godišnjem odmoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Riječ je o biljci koja voli sunce i zato je treba saditi na mjesta koja su tokom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti nedjeljama​.

Niska trajnica jastučastog rasta nosi ime tarčuka ili plavi jastučac. Iako cvate u julu, ova biljka dekorativna je i nakon cvatnje jer joj gotovo cijele godine izbija sivozeleno, uglavnom zimzeleno lišće. Znanstveno joj je ime Aubrieta, a pripada porodici krstašica (Brassicaceae ili šire shvaćene Cruciferae).

Rodu Aubrieta pripada nekoliko samoniklih vrsta koje su prirodno rasprostranjene u planinskim dijelovima Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunije i Male Azije. Međusobno razlikuju po boji i veličini cvjetova te dobu cvatnje. Cvjetovi u promjeru od jedan do dva centimetra mogu biti ružičasti, plavi i ljubičasti ili u prelaznim bojama (plavoljubičasti, ružičastoljubičasti, plavoružičasti itd.).

Pročitajte: Zijevalica – Cvijet koji mnogi obožavaju i njeguju, a ne znaju koje je njegovo tajno značenje i šta privlači

Aubrijeta je zapravo najljepša proljetna trajnica jastučastog rasta. Vrlo se dobro može kombinovati s vrstom Iberis sempervirens “schneeflocke” ili s vrstama Arabis albida fl. pl. ili pak Alyssum saxatile. Tarčuka se obično sadi na kamenjare, ali može i na gredice. Dosta se brzo širi stvarajući veće ili manje busenove, odnosno “jastuke”. Raste i na starim zidovima, a voli biti i na krovu.

Ukratko, riječ je o biljci koja voli sunce i zato je treba saditi na mjesta koja su tokom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti sedmicama stoga možete na godišnji odmor bez straha da će uvenuti bez zalivanja. Može se razmnožavati reznicama ili dijeljenjem. Najpovoljnije je vrijeme za reznice u pravilu nakon cvatnje, no poznati su pozitivni rezultati i u jesen. Pri dijeljenju je najbolje svaku biljčicu saditi pojedinačno, a ne više njih zajedno.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI