Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZAKUPLJENA PETINA TEZGI: Na pijaci “Pećani” sve manje i prodavaca i kupaca

ZAKUPLJENA PETINA TEZGI: Na pijaci “Pećani” sve manje i prodavaca i kupaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Premještanje mješovite pijace u Prijedoru, odlazak stanovništva u inostranstvo i konkurencija brojnih tržnih centara neki su od razloga što je na Pećanima ove godine zakupljeno oko 20 odsto tezgi.

– Zadržali smo samo dio starih mušterija nakon što smo promijenili lokaciju. Procjenjujemo da je sada oko 70 odsto manja prodaja. Bilo nam je još teže na početku kada nije bila završena nadstrešnica – kažu zakupci tezgi, koji naglašavaju da je posla svaki dan sve manje.

Mješovita pijaca na Pećanima bila je na zemljištu Rudnika željezne rude “Ljubija”. Prije nekoliko godina rudnik “Ljubija” je tražio zemlju nazad i na njoj sada pravi zgradu, dok je pijaca premještena na susjednu nižu parcelu te je za nju izgrađen novi objekat.

Direktor prijedorske “Gradske tržnice” Darko Zgonjanin kaže da je mješovita pijaca na Pećanima prije četiri godine ostvarivala većinu prihoda.

– Dok nije premještena, pijaca na Pećanima nam je donosila oko 60 odsto prihoda, jer je bila odmah uz cestu. Kupcima je bilo praktično da zaustave vozilo i na brzinu kupe šta ima treba. Sada se to promijenilo i veće prihode imamo od stare “Zelene pijace”, koja je u centru grada – kaže Zgonjanin.

Dodaje da je u novi objekat na Pećaniam uloženo oko tri i po milona maraka, ali da je potrebno još novca kako bi bilo ostvareno ono što je planirano.

– To je impozantan objekat, ali on još nije završen. Prve godine kada je otvoren nije bila zatvorena nadstrešnica pa nas je odmah napustilo oko 40 odsto zakupaca, koji su propali i nikada se nisu vratili. Predviđeno je da u jednom dijelu budu prodajni objekti za mesnicu, ribarnicu i pekaru, ali ni to nije urađeno – kaže Zgonjanin.

Navodi da je za potrebe kvantaške pijace neophodno izgraditi i skladišta, te da očekuju i pomoć Grada budući da je 74 odsto “Gradske tržnice” u njegovom vlasništvu.

Dodaje da počinje sezona prodaje povrća za zimnicu, ali da ove godine prodavci nisu unaprijed rezervisali štandove kao što je bila praksa ranije.

– Ne dolaze veliki proizvođači iz Lijevče polja, koji su bili redovni s kamionima. Tvrde da sve svoje voće i povrće koje proizvedu prodaju velikim tržnim lancima na licu mjesta – kaže on.

Dodaje da ovo preduzeće osjeća posljedice migracije čitavih porodica.

– Prijedor je napustio enorman broj ljudi, koji su trebali da rade i snabdijevaju se na našim pijacama. Znam oko pet, šest porodica koje su proizvodile i prodavale na pijaci, ali sve su zatvorile i otišle u inostranstvu, a od njih smo imali plate za dva radnika – tvrdi Zgonjanin.

Dotrajao objekat u gradu

Objekat „Zelene pijace“ u centru grada je star 40 godina i potrebno ga je renovirati.

– Dotrajali su krov i fasada, ali poslovni objekti na „Tržnici“ su u privatnom vlasništvu, dok je veliki broj vlasnika u inostranstvu. Nemamo formiranu zajednicu etažnih vlasnika kako bismo imali neki fond za rešavanje tih problema – kaže direktor ovog preduzeća, Darko Zgonjanin.

Navodi da je gorući problem i saobraćajna gužva oko objekta u centru grada.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI