Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoZahvaljujući pčelama ustanovljena starost crteža Aboridžana

Zahvaljujući pčelama ustanovljena starost crteža Aboridžana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pretpostavljalo se da su crteži ljudskih figura koji krase kamena skloništa Zapadne Australije, u regiji Kimberley, nastali prije 17.000 godina ili čak i ranije, ali nova studija došla je do drugačijeg zaključka. Naime, prema skorijim podacima do kojih su naučnici došli, ovi crteži mogli bi biti i mlađi i najvjerojatnije su nastali prije 12.700 do 11.500 godina, pišu Science News.

Jako je teško ustanoviti iz kojeg razdoblja potječu crteži na kamenju na jugoistoku Azije, u Australiji i na drugim mjestima na svijetu. Geolog Damien Finch sa Univerziteta u Melbourneu i njegove kolege pokušali su metodom radioaktivnog ugljika ustanoviti starost 24 košnice pčela nastale od blata, koje su se stvrdnute nalazile ispod ili iznad stijena na kojima su bili crteži Aboridžana.

Ovi crteži pronađeni su na 14 stijena i prikazuju ljudske figure i predmete kao što su bumeranzi i koplja.

Većina proučenih košnica ukazuje na to da su ovi crteži nastali prije 12.000 godina, barem 5.000 godina kasnije nego što se mislilo. Dokazi koje je omogućila metoda radioaktivnog ugljika navode na zaključak da je jedan od crteža ipak nastao prije 17.000 godina ili čak i ranije, tvrde istraživači.

Prethodno je jedna studija iz 1997. utvrdila da su ovi crteži stari 16.400 godina, također na temelju starosti blata koje su pčele koristile za izradu košnica.

Ova metoda ocjenjivanja starosti ipak bi trebale potvrditi i druge metode datiranja jer će samo preciznim utvrđivanjem vremena u kojem su nastali crteži moći steći bolji uvid u kulturni i društveni život Aboridžana.

Izvor: Klix.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI