Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOtrov koji liječi srce i obnavlja bešiku: Evo kako se koristi GOROCVIJET

Otrov koji liječi srce i obnavlja bešiku: Evo kako se koristi GOROCVIJET

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gorocvijet -zečji mak, gorocvat lat.Adonis vernalis, je višegodišnja, zeljasta biljka iz familije ljutića, koja raste na pjeskovitim staništima i sušnim livadama. Još jedna biljka kojoj je ime pozajmio lik iz grčke mitologije, lijepi lovac Adonis.

S obzirom na to, da cvijeta u proljeće (od marta do maja) eto i drugog dijela njenog imena ( lat.vernalis = proljećni). Predstavlja ukrase Deliblatske peščare Gornjeg Podunavlja i u Vojvodini je ova biljka zaštićena od 1978. godine. Osim po ljepoti ova biljka je i dragocjena i po ljekovitosti i koristi se za proizvodnju lijekova protiv srčanih oboljenja. Upravo zbog toga je znatno prorjeđena. Ljepota i ljekovitost ne smiju da zavaraju – ona je otrovna. Zbog ljepote cvjetova često se gaji kao ukrasna biljka.

Ova biljka je visoka od 10- 40 cm. U proljeće se iz jakog crnosmeđeg rizoma sa mnogo crnih žila najpre razvijaju cvjetovi na mnogobrojnim stabljikama, obrazujući biljku u obliku busena. Stabljike su uspravne, jednostavne ili granate, gole, samo u početku dlakave, u donjem dijelu ljuspaste ili izbrazdane. Listovi stabljike su sitni dva do četiri puta perasto deljeni, skoro sjedeći, goli i rijetko dlakavi.

Na vrhu svake stabljike postepeno se razvijaju po jedan ili vise cvjetova zlatnožute boje. Cvjetovi se pojavljuju u rano proljeće, pa se smatra i vjesnikom proljeća. Plodovi su gusto sabijeni, mrezasto naborani i dlakavi, sa kukasto savijenim kljunom. Gorocvijet je ljutog, gorkog, neprijatnog ukusa i veoma otrovan, ali i ljekovit- koristi se za proizvodnju lijekova protiv srčanih oboljenja.

Ljekovito dejstvo

Kao ljekovita sirovina koristi se ceo nadzemni dio gorocvijeta- Adonis herba. Tokom aprila, maja i juna beru se zeljasti vršni djelovi stabljike u fazi cvjetanja. Precvjetala biljka je manje ljekovita. Prilikom branja treba obratiti pažnju da bude što manje plodova. Ubrane stabljicice sa listovima i cvjetovima treba sto prije osušiti. Suši se u hladu, na promaji ili u sušari.

Supstanca osušenog gorocvijeta djeluje kao sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića, za umirenje i za izlučivanje mokraće. Obnavljaju nedovoljnu snagu srca, poboljšavaju krvotok, djeluju kod srčanih edema i podstiču mokrenje. Djelovanje im je brzo i kratkotrajno. Ne izazivaju naviku i nemaju kumulativno dejstvo. Brže djeluju od drugih kardiotonika i brzo se eliminišu. U homeopatiji se gorocvijet koristi za liječenje hipertireoze, reume, zapaljenja pluća i angine pektoris.

Izvor: opanak.rs

PROČITAJTE:

Uz KANTARION zaboravićete na tablete za smirenje

Prirodni lijekovi za čišćenje masne jetre

Ljekovita svojstva HIBISKUSA i recepti za ČAJ

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI