Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZa svaku vrstu važe različita pravila: Da li je zdravije svježe ili...

Za svaku vrstu važe različita pravila: Da li je zdravije svježe ili kuvano povrće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uvjek ste se pitali kako pripremiti povrće, a da ono zadrži sve hranljive vrijednosti. Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, jer ne važe ista pravila za svaku vrstu. Dok neko povrće kuvanjem zadržava najveći procenat hranljivih vrijednosti, drugo je najbolje jesti dok je svježe.

Špargla

Zdravija je: Kuvana

Ukoliko pripremate šparglu na pari, možete da povećate njene hranljive vrijednosti, a samim tim njen potencijal u borbi protiv raka.

Rotkvica

Zdravija je: Svježa

Kada se kuva, rotkvica izgubi 25% folata. Zato je najbolje da je konzumirate u svježem stanju, jer ćete tako sačuvati ovo jedinjenje koje utiče na pravilan rad mozga.

Brokoli

Zdraviji je: Svjež

Zagrijevanjem ove namirnice uništava se tioglukozidaza u brokoliju. Ovaj enzim je potreban organizmu jer pomaže u čišćenju jetre od kancerogenih elemenata.

Pečurke

Zdravije su: Kuvane

Kada pečurke izložite toploti, nebitno da li ih kuvate, pečete u rerni, pržite u tiganju ili na roštilju, zadržaćete mnogo više kalijuma u njima. Dobro je poznato da kalijum ima veoma važnu ulogu u jačanju mišića i održavanju mišićne mase.

Crni luk

Zdraviji je: Svjež

Sve što bi trebalo da uradite sa crnim lukom je da ga oljuštite, isjeckate i odmah pojedete. Na taj način sačuvaćete više alicina, nutrijenta koji pomaže u borbi protiv mikroorganizama, a koji se razbija kada luk kuvate.

Crvena paprika

Zdravija je: Svježa

Kada se peku, prže, kuvaju ili bare na temeraturi preko 100 stepeni, gubi se izvor vitamina C, koji crvena paprika sadrži u velikoj mjeri.

Spanać

Zdraviji je: Kuvan

Ako spanać konzumirate kuvan, apsorbovaćete više kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Paradajz

Zdraviji je: Kuvan

Činjenica da je paradajz zdraviji kuvan je zaista iznenađenje. Međutim, kada paradajz najprije skuvate, a onda pojedete, vaše tijelo će apsorbovati više likopena, pigmenta koji pomaže u borbi protiv raka.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI