Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZa novorođenu djecu na poljoprivrednim gazdinstvima po 500 KM

Za novorođenu djecu na poljoprivrednim gazdinstvima po 500 KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za svako novorođeno dijete na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srpskoj biće dodijeljeno 500 KM u okviru najnovije mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, radi doprinosa nastojanjima Vlade i ostalih institucija da poprave demografsku sliku.

Pašalić je rekao da se od ovog mjeseca prvi put uvodi ta mjera kao podrška rađanju djece na poljoprivrednim gazdinstvima.

“Za to su obezbijeđena sredstva. Cilj je da roditelji na neki način prenose upravljanje gazdinstvima na djecu, što će podrazumijevati i veće podsticaje. Problem odliva stanovništva nije vezan samo za seosku populaciju, zbog čega svi na tom planu moramo da učinimo maksimum”, rekao je Srni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

On je izjavio da ostanak mladih na selu i “na zemlji” treba podsticati na svaki način jer je njihov odliv veliki problem.

“Cilj je da što više mladih budu nosioci poljoprivrednih gazdinstava jer je s njima uvijek lakše raditi s obzirom da brže prihvataju nove tehnologije i znanja. Tako, na primjer, postoje mjere za samozapošljavanje inženjera poljoprivrede i za njih su, uz određene uslove, obezbijeđena sredstva Ministarstva od 40.000 KM ukoliko odluče da ostanu na selu i pokrenu svoju proizvodnju”, naveo je Pašalić.

On je dodao da su definisane i stimulativne mjere za mlade poljoprivrednike kada je riječ o kapitalnim investicijama poput nabavke traktora i mehanizacije, kao i za podršku ženskom preduzetništvu na selu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da bez ovakvih stimulansa mladim poljoprivrednicima neće biti života na selima i u ruralnim sredinama.

“Selu se mora pridati daleko veća pažnja ili ćemo ostati bez omladine i na kraju bez hrane. Primijetan je odliv mladih sa sela. Selo je sve starije i izumire, a zbog manjka ljudi poljoprivredni proizvođači se sve više suočavaju sa nedostatkom radne snage, pogotovo u sektorima povrtarstva i voćarstva. Taj problem će biti sve izraženiji”, upozorio je Marinković.

On je dodao na tom planu da i dalje treba raditi na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje od prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije izvana, kao i na povećanju agrarnog budžeta Srpske.

Demograf Draško Marinković smatra da je postizanje održivog sela i života na selu jako bitno na planu popravljanja demografske slike Srpske.

“Podsticaj rađanju na selu i zadržavanje stanovništva u tim područjima bio bi ključ uspjeha u demografskoj obnovi. Tu se za kratko vrijeme ne može očekivati veliki uspjeh, ali može ukoliko se bude radilo dugoročno”, pojasnio je Marinković.

On je naglasio da je prošlost ovih područja uvijek bila povezana sa selom.

“Selo nas je hranilo, ali i omogućavalo veći broj stanovnika”, ukazao je Marinković.

Predsjednik banjalučkog Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je da podržava svaku mjeru koja će doprinijeti ostanku mladih na selu, ali je izrazio bojazan da se u tom smislu zakasnilo.

“Mi smo prije desetak godina apelovali da se pomogne i višečlanim porodicama na selu, odnosno da ti ljudi, koji imaju uslove, ‘stanu na noge’ i bave se poljoprivredom, što je svakako bolje nego da budu socijalni slučajevi”, ocijenio je Radovanović.

Izvor: InfoBijeljina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI