Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZA BUJNIJE I OTPORNIJE BILJKE napravite prirodno đubrivo od koprive

ZA BUJNIJE I OTPORNIJE BILJKE napravite prirodno đubrivo od koprive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka. O njenim blagotvornim dejstvima na ljudski organizam dosta se pisalo. Kako ona obiluje gvožđem, ali i vitaminima A, B, D, E i K, kalcijumom, kalijumom, cinkom, magnezijumom, pa je poželjno da se nađe na našim jelovnicima. Njeno ljekovito dejstvo prepoznali su još Stari Grci. Osim toga možete napraviti prirodno đubrivo od koprive za bujnije i otpornije biljke.

Ali ova magična biljka obiluje i azotom, koji je izuzetno bitan za rast, plodnost i bujnost bilja. Uz pomoć je, možete napraviti organsko đubrivo za zalivanje cvijeća u vašoj bašti. Ne samo što ne šteti okolini, već je pođednako efikasno kao vještačko đubrivo.

Pročitajte: Žetveni ostaci kao organsko đubrivo

Kako pripremiti prirodno đubrivo od koprive?

Uberite kilogram svježe koprive, a potom potopite u 10l vode, u većoj kanti. Povedite računa: nikako ne punite kantu do vrha, već pstavite malo slobodnog prostora jer usljed procesa fermentacijetečnost kreće da pjeni. Potrebno je da prekrijete kantu gazom ili mrežicom i ostavite na suncu da stoji par dana. Za to vrijeme, potrebno je da povremeno miješate sadržinu. Kada smjesa postane tamnija i dobije neprijatniji miris, znaćete da je spremna za upotrebu.

Prije upotrebe obavezno razrijedite dobijenu smjesu sa vodom, otprilike u razmjeri 1:10.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI