Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako da PILIĆI budu rashlađeni tokom VRELOG ljeta?

Kako da PILIĆI budu rashlađeni tokom VRELOG ljeta?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da pilići budu udobno smješteni i rashlađeni u ljetnjim mjesecima je pitanje koje jepraćeno je uz dosta muka i problema, prije svega zbog visokih temperatura. Farmeri znaju da je mnogo lakše zagrijati objekte u zimskim mjesecima, nego rashladiti ih u letnjim. Kako najbolje da napravite atmosferu koja će biti prijatna za piliće, samim tim i da smanjite uginuća, pitali smo profesorku sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Lidiju Perić.

U periodu visokih temperatura, pogotovo u poslednjim fazama proizvodnje, strah proizvođača živinskog mesa je opravdan, potvrđuje Perić. „Visoke temperature vrlo negativno utiču, ne samo na prirast i konverziju, nego mogu da dovedu do povećanog uginuća, čiji smo svjedoci bili prethodnih godina.“, kaže ona.

Proizvođačima živinskog mesa su date sljedeće preporuke, u zavisnosti od toga kakve objekte i opremu imaju. Oni koji su osposobili objekte tunelskom ventilacijom za borbu protiv žarkih dana treba da je koriste. Ujedno je to i najbolje rješenje za ovaj problem i na taj način pilići će se osjećati ugodno.

Pročitajte: Tinktura karanfilića i bijeli luk za liječenje tovnih pilića

Tunelska ventilacija omogućava brzu izmjenu vazduha i visoko strujanje vazduha koje rashlađuje objekat“, kaže dr Perić, a kao dodatnu pogodnost izdvaja ukoliko postoji dodatno hlađenje na ulasku vazduha u objekat.

U slučaju da imate ovu ventilaciju, vjerovatno vam je poznato da je podešena da se uključi ukoliko temperatura pređe definisanu granicu.

Upotreba ventilatora, polijte krov vodom

Da bi i proizvođači koji nemaju ove rashladne sisteme uspjeli da obore visoke temperature i da bi pilići preživjeli visoke temperature, dr Lidija Perić predlaže imrpovizovanje, što podrazumijeva da se maksimalno iskoriste ventilatori i da se krov polije hladnom vodom.

„Mogu da se otvore ulazna vrata od otvora i da se jednostavno stavi crijevo koje se izbuši na nekoliko mjesta i tu da se napravi zid od vode kroz koji će se uvući vazduh u objekat“, savetuje ona.

U upotrebi su za bolju cirkulaciju vazduha i takozvani „mješači vazduha“, nalik ventilatorima.

Još jedna od preporuka je korekcija ishrane, što podrazumijeva smješe sa nižom energijom, uz to i upotrebu paketa kiselina i vitaminskih preparata koje je moguće dodati u vodu koju će piti pilići.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI