Petak, 9 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVratite cvijeće u život pomoću kore od banane - 4 trika da...

Vratite cvijeće u život pomoću kore od banane – 4 trika da vaše biljke budu kao iz botaničke bašte

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hranljivost banane opšte je poznata u ljudskoj ishrani.

Međutim kada pojedete ovo voće puno minerala i vitamina, nemoje da bacate koru, jer je ona jedan od najboljih njegovatelja, ali i nezamjenjiva prihrana za vaše sobne biljke.

Ukoliko budete koristili ova četiri jednostavna trika za njegu vaših ljepotica, one će vam biti zahvalne, a vi ćete imati bujno, zdravo i lijepo cvijeće na kome će vam svi pozavidjeti.

Očistite listove biljaka

Jedan od najboljih načina da vaše sobne ljubimice zasijaju punim sjajem je da korom od banane prebrišite listove. Na ovaj način ćete ih očistiti od prašine, ali i nahraniti njihove zelene dijelove. Listovi će dobiti sjaj i punoću. Ovaj postupak možete da ponavljate dva puta mjesečno.

Pročitajte: Ne bacajte koru od banane – Naučite kako da je pametno iskoristite

Nahranite cvijeće

Kora od banane je organskog porijekla i lako se razlaže i pretvara u kompost, koji je najbolja prihrana za biljke. Koru banane isitnite na komade, pa je zakopajte u saksiju oko biljaka ili u zemlju oko ruža. Biljke će biti bujnije i ljepše, a ruže će cvjetati kao nikada prije.

Riješite se insekata

Još jedna prednost kore od banane je što ćete se pomoću nje lako riješiti insekata. Idealno za sve one koji imaju vrt, a ne žele da upotrebljavaju insekticide. Izblendajte koru od banane, pa je zakopajte nekoliko centimetara u dubinu oko biljaka i insekti će se razbježati.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Voda od banane

Ako koristite koru od banane nećete imati potrebu za dodatnim sredstvima za prihranu vaših sobnih biljaka.  Napravite jednostavan rastvor kojim ćete zalivati cvijeće. Za zalivanje biljaka najbolje je da koristite koru prezrelih, potamnilih banana, koje ćete staviti u vodu i dodati malo smeđeg šećera, pa ostaviti dan-dva da odstoji.

Kora banane prava je blagodet za njegu biljaka zahvaljujući mineralima koje sadrži – kalcijum, fosfor i kalijum. Ti minerali iz kore oslobodiće se u vodi nakon 24 do 48 sati i ukoliko jednom sedmično zalivate vaše biljke ovim rastvorom, vaša prostorija u kojoj držite cvijeće ličiće na botaničku baštu tokom cijele godine.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI