Petak, 17 Maja, 2024
spot_img

Voćnjak bez plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posadili smo nekoliko voćaka na okućnici i gle čuda: voćke rastu tri godine, a na njima nikako da se zametnu plodovi.

A kako bi se to slatko reklo-šta nam podvališe? Ali, šta nam u tom pogledu kaže struka. Kaže da postoji više razloga zašto voćke bujno rastu, a malo ili nikako ne rode. Jer potrebno je znati da svaka voćka prolazi kroz različite faze razvoja. Tako, mlada i tek posađena voćka treba se prvo ukorijeniti, što je i razumljivo. A za ukorjenjavanje joj je potrebno minimalno godinu dana.

Pročitajte: Miner okruglih mina – Značajna štetočina u voćarstvu

Dakle, ako voćka prve godine nakon sadnje potjera malo kratkih izboja, nije ništa kritično jer prvenstveno mora formirati korijenovu mrežu, što pak mi ne vidimo. E, tek u drugoj godini nakon sadnje počinje intenzivniji rast izboja jer voćka ulazi u vegetativnu fazu. Međutim, to ne mora značiti da će odmah biti i plodova, jer generativna faza razvoja voćke dolazi tek nakon nekoliko godina od sadnje.

Istina je da pojedine voćke odmah u drugoj godini formiraju određeni broj plodova. Na primjer, jabuke na slabo bujnim podloga tipa MM 9 mogu već druge godine “zametnuti” nekoliko plodova. Međutim, treba znati kako i kod tih voćaka puna rodnost dolazi tek pete godine nakon sadnje.

Pročitajte: Voće jedne godine rađa, a druge nema ni jednog ploda – EVO KAKO TO DA SPRIJEČITE

Znači da od vrste voćke, sorte, njene podloge, količine dostupnih hranjiva i drugih činilaca zavisi koliko će trajati ranije navedena vegetativna faza. S druge strane, treba znati da je većina voćaka stranooplodna, što znači da uz sebe trebaju imati i sortu oprašivača.

Tako ukoliko imamo već formiranu voćku koja redovno i obilno cvjeta, a malo rodi, znajmo da joj treba i odgovarajući oprašivač. Uz to trebamo poznavati i tehniku rezidbe ali i osnove đubrenja voćaka. Dakle, iako je problematika preširoka, trebate biti svjesni kako je najlakše uzeti pilu u ruke. Ali što ako samo niste bili dovoljno strpljivi?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI