Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVoće jedne godine rađa, a druge nema ni jednog ploda - EVO...

Voće jedne godine rađa, a druge nema ni jednog ploda – EVO KAKO TO DA SPRIJEČITE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pod altenativnom rodnošću (npr. kod krušaka) podrazumijeva se naizmjenično rađanje krušaka, odnosno da kruške jedne godine obilno rode ili čak i prerode, pa plodovi najčešće ostaju sitni i nedovoljno kvalitetni. Preobilna rodnost kruške, posebno ako zemljište u zasadu kruške nije dovoljno đubreno i pravilno održavano, utiče negativno (iscrpljujuće) na stabla, kada one ne mogu da obrazuju cvijetne pupoljke za sledeću godinu.

U narednoj godini, kada stabla krušaka nisu u rodu, obrazovaće se velika količinu cvijetnih pupoljaka za narednu godinu, pa se tako rodne godine smjenjuju sa nerodnim. Kod kruške povremenu alternativnu rodnost mogu da izazovu niske temperature i pojava mrazeva u periodu cvjetanja ili jak napad bolesti ili štetočina. Ovakva rodnost nije uslovljena genetskim potencijalom sorte, već isključivo nepravilnom i neblagovremenom njegom i ishranom stabala krušaka.

Alernativno rađanje može se uspješno otkloniti i uspostaviti redovna rodnost krušaka primjenom redovne rezidbe, đubrenja, redovne obrade zemljišta i zaštitom od bolesti i štetočina.

Rezidba radi otklanjanja alternativnog rađanja krušaka u rodnoj godini obavlja se jače (oštrije), a u narednoj blaže. Oštrijom rezidbom krušaka dovodi se u normalu broj rodnih grančica i na taj način sprječava iscrpljivanje stabala od preobilnog cvjetanja, zametanja i razvića plodova, čime ostaju na raspolaganju dovoljne količine hranjljivih materija za obrazovanje cvijetnih pupoljaka za narednu godinu. Sljedeće godine, pošto se uglavnom uspostavi fiziološka ravnoteža, izvodi se slabija rezidba, a trebalo bi obaviti i đubrenje azotnim đubrivima radi podsticanja formiranja cvjetnih pupoljaka za narednu godinu. Proređivanje cvjetova i mladih plodova kruške predstavlja jednu od sigurnijih mjera za otklanjanje alternativnog rađanja i obavlja se samo na stablima gde se procenjuje da će biti preobilnog roda. Na taj način se u isto vrijeme povećava krupnoća i poboljšava kvalitet plodova što je vrlo značajno.

Cvjetovi i plodovi mogu se proređivati ručno i hemijski. Ručno proređivanje je sporo i skupo, pa se primjenjuje na malom broju stabala, uglavnomna na okućnicama. Hemijsko proređivanje je brže i jednostavnije, podložno je velikim kolebanjima prouzrokovanim raznim činiocima i da bi dalo zadovoljavajuće rezultate treba ga primjenjivati uz konsultaciju ili prisustvo stručnjaka. Za hemijsko proređivanje cvjetova ili plodova koriste se dinitro preparati i sintetički fitohormoni. Prskanjem krušaka u cvijetu dinitro preparatima uništavaju se prašnici, žig i stubić tučka, a ostaje plodnik sa oplođenom jajnom ćelijom a sa druge strane prskanjem fitohormonima sprječava se oplodnja ili uništavaju embrioni u zametnutim plodovima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI