Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVINOPIJE su otpornije na neke infekcije

VINOPIJE su otpornije na neke infekcije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ponekad svoju otpornost prema nekim infekcijama povećate i nehotice, uzimanjem manje alkohola, naročito vina. 

Razlog – Vino može da uništi ili onesposobi organizme koji izazivaju bolest. Stari Grci su upotrebljavali vino za dezinfekciju rana. Francuzi su ga u II svjetskom ratu koristili za prečišćavanje zagađene vode iz vodovoda. U 19. vijeku, za vrijeme epidemije kolere u Parizu, vino je spasilo mnogo života.

Jedan Francuski ljekar je, primjetivši da su osobe koje piju vino otpornije na kugu, savjetovao ljudima da piju vodu pomiješanu sa vinom.

Ispitivanja koja je objavio jedan austijski vojni ljekar potvrdila su da izazivači kolere i tifusa uginu u crnom i bijelom vinu i to u roku od 15 minuta, bilo da je vino čisto ili miješano pola-pola sa vodom

Kasnija istraživanja potvrdila su da vino ubija bakterije kao što su Salmonella, Staphylolococcus i E.Coli, koje su najčešći uzročnici trovanja hranom. I mada vino, zbog supstanci koje nastaju iz opne grožđa u procesu fermentacije, ima posebnu moć u borbi protiv izazivača infekcije, i običan alkohol može da uništi neželjene bakterije.

Uz pomoć savremene nauke, potvrđuje se ono što su znale i naše bake: Da ćete bakterije u ribi i voću ubiti potapajući ih u vino – Iv Glori (Yves Glories), profesor sa Instituta za enologiju u francuskom gradu Bordou.

Istraživanja dr Klonca

Zaista, ako alkoholna pića pijete istovremeno sa unošenjem hrane zagađene  nekim bakterijama i virusima koje izazivaju bolest, manji su izgledi da ćete se razboljeti, kaže dr Karl Klonc (Karl C. Klontz), istraživač u Upravi za hranu i lijekove. Doktor Klonc navodi istraživanja koja pokazuju da su osobe koje su pile ne više od jednog alkoholnog pića uz hranu zagađenu salmonelom i stafilokoknim bakterijama bile manje sklone da obole. Našao je takođe da alkohol može gotovo potpuno da eliminiše rizik od hepatitisa kao posljedice unošenja zagađenih sirovih ostriga.

Poslije slučaja hepatitisa A, izazvanog zagađenim sirovim ostrigama, dr Klonc ustanovio je da su osobe koje su ostrige jele uz vino, koktel ili čašicu žestokog pića odoljele ovom virusu koji oštećuje jetru.

Alkohol je rizik od bolesti smanjivao čak za 90%, bez obzira nabroj pojedenih ostriga. Međutim oni koji su pili pivo nisu bili zaštićeni. Pivo ne sadrži dovoljnu koncentraciju alkohola koja bi ubila virus, kaže dr Klonc.

On pretpostavlja da alkohol na neki način spriječava prelazak virusa hepatitisa u krvotok, ili većinu mikroorganizama ubija i prije nego što stignu do tankog crijeva.

UPOZORENJE

Dr Klonc naglašava da uzimanje sirovih ostriga, čaki uz alkohol, nije preporučljivo. Alkohol ne ubija potencijalno smrtonosni organizam Bibrio vulnificus, koji se takođe može naći u sirovim ostrigama. Uništava ga samo kuvanje.

Literatura: Džin Karper, Hrana vaš čudesni lijek

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

LIČI – Mirisni plod pun vitamina

Škampi i Gambori: Morska delicija izuzetne nutritivne vrijednosti

DA LI JE ZAMRZNUTA RIBA LOŠIJA OD SVJEŽE?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI